БЪЛГАРИЯ

Производителите на слънчоглед могат да кандидатстват и днес за спешна финансова помощ

Днес е последния срок, в който производителите на слънчоглед могат да кандидатстват за спешна финансова помощ – припомнят от фонд „Земеделие“. Бюджетът на помощта е 32 млн. лв.

Анализ на земеделското министерство показа, че производителите на слънчоглед са най- засегнати от украинския зърнен внос у нас. Затова и Брюксел насочва подпомагането си към тях. Финансова помощ ще получат регистрирани земеделци, чиито площи със слънчоглед са били допустими за субсидиране през миналогодишната кампания.

Определеният за България бюджет е 32млн 760 000 лв. като се допуска предоставяне на национално съфинансиране до 100% от европейските средства. Това допълнително национално финансиране обаче. ще бъде предоставено при наличие на средства в бюджета на Държавен фонд „Земеделие. Заявленията се подават до днес, а парите трябва да се изплатят до 30 септември.

Според производителите тази помощ е символична и няма да реши нищо, но все пак е признание, че пазарът е изкривен. Според асоциацията на зърнопроизводителите  площите със слънчоглед през миналата година са около 9 млн. дка.

Себестойността за отглеждане на 1 дка слънчоглед е около 230 лв., а разделена на всички – очакваната помощ е по 3,6 лв. на дка.

Източник: БНР

Подобни публикации

Президентът Радев ще се кандидатира за втори мандат

Димитър

Ученик на 13 години е сред новозаболелите от COVID-19 в Сливенска област

Димитър

Президентът сезира Конституционния съд заради прекратената концесия на пристанище „Росенец“

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy