БЪЛГАРИЯ

Прокуратурата и ДАНС създадоха междуведомствено звено за изборите

Ръководствата на прокуратурата и на Държавната агенция „Национална сигурност“ подписаха съвместна заповед за създаване на Национално междуведомствено звено за предстоящите парламентарни избори.

Със заповедта се регламентират действията на двете институциите за гарантиране на политическите права на гражданите и за осигуряване на бързо и ефективно противодействие на т.нар. изборните престъпления.

За пореден път извън това звено остава МВР. Въпреки поканата на главния прокурор Иван Гешев да е част от него. Така е от изборите през юли 2021, като първо Бойко Рашков, а след това и Иван Демерджиев, последователно отказват да се включат в такъв междуведомствен щаб.

В днешното прессъобщение за създаването му обвинител номер едно се позовава на разпоредба в Изборния кодекс, която императивно задължавала „главният прокурор и министърът на вътрешните работи да съставят съвместни щабове (екипи) за оперативно взаимодействие в борбата срещу престъпленията, свързани с изборния процес. Твърди се, че това е и трайно установената в годините добра практика, доказала своята ефективност и ефикасност за осигуряване на честни и прозрачни избори.

Вчера обаче Иван Демерджиев коментира, че няма юридическо основание МВР да подпише такова споразумение и припомни, че подробна аргументация – защо това е така, е изпратил на Иван Гешев още преди изборите миналия октомври.

Министърът на вътрешните работи беше категоричен, че това няма да попречи на съвместната работа с прокуратурата за противодействие на купения и корпоративен вот.

Източник: БНР

Подобни публикации

Под 100 са новите случаи на коронавирус, 3,18% са положителните проби

Димитър

Пожарникари гасиха възобновени огнища край Слънчев бряг

Димитър

1076 нови случая на Covid-19 у нас, положителни са близо 14% от пробите

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy