БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Прокурорската колегия във ВСС обсъжда ситуацията след прекратяването на мандата на Иван Гешев

Прокурорската колегия се събира извънредно в 11 ч, за да обсъди ситуацията след подписания от президента Румен Радев указ, с който беше финализирана процедурата за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев като главен прокурор. Кадровиците трябва да решат кой временно да оглави държавното обвинение, като сред тях има спор – дали Прокурорската колегия или Пленумът на Висшия съдебен съвет трябва да направи избора.

Спор има и в самия съвет. Според представители на Прокурорската колегия това е органът, който трябва да избере временен заместник на Иван Гешев, а според представители на Съдийската – органът е Пленумът, защото той избира и назначава Обвинител номер едно.

Според члена на Висшия съдебен съвет Атанаска Дишева, Пленумът на Съвета, а не Прокурорската колегия е компетентен да избере временно изпълняващ длъжността „главен прокурор“. Тя изрази изненадата си от бързината, с която беше свикано – започващото в този час, извънредно заседание на Прокурорската колегия:

„Това скоростно развитие на нещата и начинът, по който се опитва, по мое мнение, да бъде иззето правомощие на пленума, за съжаление ще наложи извода, че всъщност се цели много бързо слагане на човек, който не знам по какви правила ще бъде избран. Вероятно колегите в момента вече обсъждат някакви кандидатури Аз съм убедена, че ако решението вече е взето, то ще бъде взето на пленума. Независимо дали ще разглежда на колегия или на пленум, все пак е добре, поне е публично, да бъдат изречени обратни становища“

На въпрос трябва ли някой от заместниците на бившия главен прокурор Иван Гешев да бъде избран за временен ръководител на държавното обвинение, тя коментира, че макар такава да е обичайната практика, в конкретния случай не е уместно тя да бъде прилагана.

Въпросът трябва да се изясни още днес, като нееднозначено е мнението и кой да замести Гешев – някой от неговите заместници или друг магистрат. Проблемът със заместниците е, че единият от тях – Борислав Сарафов, влезе в открит конфликт с Гешев, а останалите пък бяха плътно зад вече бившият главен прокурор.

По-дългосрочният въпрос е за титуляр на поста, който е в компетентността на Пленума на ВСС, но пък членовете му с изтекъл мандат, а пък в сила са законовите промени, според които в тримесечен срок трябва да бъде открита процедура за избор на нова парламентарна и професионална квота на съвета. Около три месеца отнема и процедурата за избор на главен прокурор, тоест двете процедури трябва да се развиват едновременно.

Още един въпрос чака юридически отговор -какво ще стане със сигналите срещу Иван Гешев, които бяха подадени след влизането в сила на механизма за разследване на главния прокурор и неговите заместници, след като от вчера той вече е бивш.

Източник: БНР

Подобни публикации

Първа копка на градина, която ще носи името на Татяна Лолова, в София

Димитър

Спецакция срещу битовата престъпност в София

Димитър

Пазаруването в Гърция вече е възможно – със запазен час, СМС и максимум за 3 часа

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy