БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Промените в изборните правила влизат в Народното събрание

Промените в Закона за извънредното положение, с които хората, поставени под карантина и пациенти в Covid-отделенията да могат да гласуват с подвижни урни на предстоящите парламентарни избори на 4 април, влизат на първо четене в Народното събрание.

С промените в закона вносителите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ дават правомощия на Централната избирателна комисия да изработи правила, по които карантинираните или лекуващите се в Covid-отделения пациенти да могат да гласуват по реда на Изборния кодекс – с мобилна избирателна урна по примера на хората с увреждания или в специално разкрити секции.

Измененията предвиждат и хората с изтекли документи също да могат да гласуват. Съпредседателят на Парламентарната група „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов посочи, че така гарантират правото на всеки българин да упражни своя вот, както на хората, които ще бъдат под карантина, така и на тези зад граница, които са с изтекли документи и поради условията на пандемия не могат да ги подменят.

Първото четене на промените в изборните правила, внесени в т.нар. Закон за извънредното положение, е точка първа за петъчното пленарно заседание.

Временната парламентарна комисия за контрол на разходите на публични средства, свързани с преодоляването на последствията от разпространението на Covid-19, ще изслуша днес заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева и управителя на НЗОК проф. Петко Салчев.

Двамата ще отговорят на въпроси свързани с дейността на Временната комисия.

Източник: БНР

Подобни публикации

Андреевден – почитаме свети апостол Андрей Първозвани

Димитър

Главният прокурор върна на СГП предложението да поиска имунитета на Делян Добрев

Димитър

Шумен е без вода заради авария

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy