БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Промените в македонската конституция буксуват

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски заяви, че конституционните промени са задължение на държавата във връзка с кандидатурата ѝ за присъединяване към Европейския съюз и затова не могат да бъдат заложник на кариерата само на един политик, съобщава МИА.

В полунощ изтича срокът институциите и политическите партии да номинират експерти за работната група по конституционните промени. Съставът ѝ ще бъде обявен утре.

А поводът за изказването на Ковачевски е отказът на главната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, на Левица и на още няколко малки опозиционни формации да излъчат свои представители в работна група. Те заявяват, че са противконституционните промени, с които и гражданитена Република Северна Македония с българско самосъзнание трябва да бъдат посочени като държавотворен народ.

Ковачевски обясни, че след като експертите са готови с предложение за промените, те ще бъдат подложени на обществено обсъждане и следтова ще започне парламентарната процедура.

За приемане напромените ще е необходимомо мнозинство от дветрети, с каквото управляващите не  разполагат.

Източник: БНР

Подобни публикации

Байдън защити изтеглянето на американските военни от Афганистан

Димитър

Катрин Тасева спечели 5 медала в онлайн състезание

Димитър

България изпраща 21 борци на световното в Осло

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy