БЪЛГАРИЯ

Протестират ловци на трюфели, гъбари и билкари от Русе и региона

Ловци на трюфели, гъбари и билкари от Русе и региона излизат днес на протест срещу намерението да се въведе патентен данък за бранша им и ще блокират последователно района на Дунав мост и пътя към София.

Предложението на е на Министерството на финансите и има за цел да изсветли доходите в сектора и всички, които се занимават с бране на гъби, семена, билки и диви плодове, да плащат патентен данък към общините. Това обаче би ограничило територията на търсенето на недървесни горски продукти, смятат ловците на трюфели, които са изпратили становището си до министерството и предлагат решение на проблема:

„Да отпадне патентният данък! Предлагаме да плащаме едно разрешително за цяла България. Предложили сме цена от 1000 лева. Може би ще платят около 10 000 търсача. Това са 10 милиона лева. С тези пари държавата може да закупи 50 автомобила, чисто нови, да назначи на тези 50 автомобила по трима горски и парите ще стигнат за абсолютно всичко. Ще останат дори 2 милиона, по наши сметки, с които държавата може да залесява нови гори“.

Това каза Росен Иванов от Русе, който вече 14 години издържа семейството си със събиране на трюфели. Протестната акция ще започне в 9 ч и ще има последователни блокади на Дунав мост и по пътя към София.

Източник: БНР

Подобни публикации

НОЩ и МВР: Забраняваме излизането от домовете от декември! (затварят ни отново)

admin

Росен Бъчваров: Над 90% от гражданите одобряват предварително попълнените данъчни декларации

Димитър

В София са установени 7 нови случая на Делта варианта

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy