БЪЛГАРИЯ

Протестират служителите в Изпълнителна агенция „Борба с градушките“

Служителите на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ протестират тази сутрин на пътя между Пловдив и Хасково и блокират възлово кръстовище в близост до село Поповица.

Протестът се организира от Федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ. Те не вярват, че няма пари за увеличение на заплатите в Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ) и Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури“ (ИАРА), настояват за 15%-но увеличение и незабавна среща с министъра на земеделието Кирил Вътев за обсъждане на възможностите за това.

От Федерацията алармират за пореден път, че без увеличение на заплатите в ИАРА и ИАБГ ще последват още протести, включително и ефективни стачни действия на работните места, което би застрашило градозащитата през настоящия сезон в месеците, когато предстоят активни метеорологични явления, а селскостопанската реколта още не е прибрана.

Около 1000 души работят в ИА „Борба с градушките“. От тях 780 са хората, които изстрелват ракетите, а останалите са висококвалифицирани физици и инженери, които вземат решения на пулт и предотвратяват градушките, съобщи председателят на федерацията Валентина Васильонова. Според нея брутната заплата на изстрелващите ракетите е 913 лева, а чистата сума, която вземат е 760 лева. 1200 лева получава висококвалифицираният персонал. Средната брутна работна заплата в сектора е 1300 лева.

Източник: БНР

Подобни публикации

Въвеждат по-строги мерки в Ловеч, самодейците излизат на протест

Димитър

Оранжев код за опасни валежи и гръмотевични бури

Димитър

Около 30% от персонала в ямболските училища е ваксиниран

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy