БЪЛГАРИЯ

Протестират служители на НОИ и НСИ в Бургас

Точно в 7:30 часа служителите на НОИ излязоха пред административната си сграда с искания за по-високи заплати и подобряване условията на труд.

Част от плакатите на стачкуващите гласят: „Държавен служител не е мръсна дума!“, „Защо депутатите заслужават увеличение, а ние – не“, „И за нас има инфлация!“

Работещите казват, че заплатите им са обидно ниски. Получават между 1000 и 1200 лева брутно възнаграждение, като масово чистата сума, която взимат е под 1000 лева. Исканията им са за 30% увеличение на възнагражденията.

„Аз съм със стаж седем години и чисто получавам под 1000 лева заплата. Това е обидно“, казва Роси Стоянова.

„Безкрайно ниски заплати за този труд, който полагаме, за всичките промени, които правят в законите и наредбите, с които ние работим ежедневно. Ако не ни обърнат внимание следващата стъпка ще е ефективни стачни действия“, допълва Пламена Пиперова.

Работещите се оплакаха и от липсата на охладителна инсталация в помещенията. От три години тя е повредена и въпреки исканията до централата, средства за ремонт не са отпуснати.

„Работим при вътрешна температура от 42 градуса. И досега не са взети мерки“, недоволни са служителите.

Иван Костадинов от КТ Подкрепа:

„Времето е предреволюционно. Казах го и на предния протест тук, но управляващите не си вземаха бележка от това, което тогава в цялата страна се случи. Нито без НОИ може, нито без статистика може, това са важни звена, но за съжаление не им е обръщано внимание назад в годините“

Директорът на ТД на НОИ в Бургас Енчо Жеков бе в сградата, но заяви, че категорично подкрепя колегите си.

„Няма две мнения по въпроса, че заслужават по-високи заплати“, каза той.

С искания за увеличение на заплатите на трийсетминутен протест пред сградата излязоха и работещите в Териториалното статистическо бюро в града.

Източник: БНР

Подобни публикации

Претърсиха домовете на 3-ма кандидати за депутати в област Велико Търново

Димитър

Антони Рангачев: България закъсня с въвеждане на по-строги мерки, затова е водеща по смъртност

Димитър

Безплатни прегледи за ендометриоза в „Майчин дом“

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy