БЪЛГАРИЯ

Протести в София и Пловдив в Международния ден за елиминиране на насилието над жени

С протести в София и Пловдив организации ще отбележат 25 ноември, Международния ден за елиминиране на насилието над жени. На среща с депутати от комисията за взаимодействие с гражданското общество вчера организациите настояха депутатите да приемат бързо промени в закона срещу насилието.

Зонта клуб София организира в столицата флашмоб под надслов: „В ритъма на танца и хванати за ръце – ЗОНТА казва НЕ на насилието!“. Поканени са танцови състави и граждани, които чрез присъствието си ще изразят отношението си против насилието над жени и момичета.

Ще бъдат раздадени информационни флаери и оранжеви знаменца с логото на Зонта. Оранжевият цвят е символ на кампанията. Ще има и покана за голямо общо хоро.

Днешният 25 ноември бележи началото на ежегодната кампания на ООН „16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пола“.

Неофициалната статистика до септември показва, че има 19 убийства на жени при домашно насилие. През ноември има още четири. Общо за 2021-ва са 22.

Оценка на жалбите, постъпили при омбудсмана, показва, че няма координацията между органите и държавна политика.

В около 13 области няма достатъчно кризисни центрове. Затова се разчита на предложенията за промени в законодателството.

Надежда Стойчева от Фондация „Анимус“ припомни, че тези промени се отлага от три години.

„Има предложения за национален съвет, за регистри, който да разпознава бързо извършителите. И да се приравним към тази конвенция на Съвета на Европа, която беше отхвърлена преди няколко години.“

Гергана Куцева от Българския фонд за жените каза, че са получили 2187 обаждания за домашно насилие. 27 000 са били обажданията на 112. Всяка трета жена е подложена на домашно насилие. Това прави около един милион жени, изчисли Куцева.

„Нямаме пълната картина. Знаем от новосъздадена система в МВР, че жертвите на домашно насилие в България през първите 5 месеца на тази година са 4 пъти повече, отколкото са регистрирани за 2021 г.“

Предложенията за промени в закона за защита от насилието са внесени в парламента за обсъждане. Но не са минали през комисията и зала. Депутати се ангажираха промените да бъдат обсъдени „при наличие на редовно правителство“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Зелен коридор за Covid ваксиниране в болница „Царица Йоанна“ в София

Димитър

„Топлофикация София“: Над половината от битовите потребители са със сметки за ноември до 100 лв.

Димитър

Очаква се натоварено движение в посока столицата и големите градове

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy