БЪЛГАРИЯ

Протест на дърводобивни фирми край Симитли

Дърводобивни и преработвателни фирми излязоха на протест до главния път Е-79 в района на Симитли. Причина за недоволството са в пъти по-високите цени на дървесината.

На протеста се събраха собственици на фирми от Благоевградска и Кюстендилска област. Полицейското присъствие по време на акцията бе сериозно заради заявките за блокада на път Е-79, но до 12 часа това не се случи.

Имаше леки сблъсъци с полицията, но като цяло протестът остана мирен.

От 1 млн. куб. м дървесина Югозападното държавно предприятие ни е продало чрез търгове едва 18 000 кубика от началото на годината. Това доведе до спекулативното покачване на цената 3-4 пъти, заявиха дървопреработватели на протеста и прогнозираха масови фалити и загуби на пазари заради оскъпяването на продукцията.

Държавата ни ограбва и ни кара да бягаме в чужбина, заявиха стотиците работници на протеста.

„200 до 300 процента се завишава цената от базовата. Според всички нас протестиращите спекулата се прави умишлено от държавните предприятия с техните опорочени процедури – електронен търг, таен търг, нямаме никаква възможност да видим срещу кого играем, кой я дава тази цена. Напълно е възможно и да има скрити фирми, които просто така да вдигат цената, за да има спекула. Протестите ще продължават, докато нашите искания не бъдат приети и следващата ни отправна точка е София – пл. „Народно събрание“, заяви един от протестиращите – Никола Мицикулев.

Около 15 000 са заетите в бранша, които са готови да се включат в протест в центъра на София.

Източник: БНР

Подобни публикации

БСП връща утре неизпълнен мандата за кабинет

Димитър

3-ма обгазени в среднощен пожар в Коматево

Димитър

Британският щам на Covid-19 e в Кюстендил от два месеца

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy