БЪЛГАРИЯ

Протест на почернени родители при катастрофи с искане за справедливи наказания

С едноминутно мълчание в памет на жертвите на войната по пътищата и с пресичане на пешеходна пътека пред Съдебната палата в Стара Загора тази сутрин близки на загинали при катастрофи поискаха справедливи наказания за причинилите смърт на пътя. Повод за протеста е първото заседание по делото за загиналите през април миналата година край село Зетьово трима души – 63 годишен мъж,  80-годишна жена и 13-годишната Християна Стоянова.

Трагичната история се разиграва в първия ден от пролетната ваканция, миналата година. На първи април 7 млади хора на възраст от 12 до 19 години, решават да тръгнат пеш по пътя от Чирпан към село Зетьово. Наскоро в селото издигнали висок кръст и младите хора обичали да се събират край него. По същото време, в което тийнейджърите вървели по банкета на пътя към село Зетьово, в същата посока, се движел автомобилът на 21-а годишния тогава Велин. Той решил да закара до Меричлери своята баба, а пътят за града минавал тъкмо оттам. В Зетьово пък на 80-годишна жена й прилошало и тя помолила свой съселянин да я откара до болницата в Чирпан. Някъде по средата на пътя участниците в трагедията се срещат. Велин забелязва групата тийнейджъри и се опитва да я заобиколи, като навлиза в насрещното платно.  Следва челен сблъсък, при който 63-годишният шофьор на другата кола загива на място. Спътницата му на 80 години стига до чирпанската болница, но загива от нараняванията. При челния сблъсък колата на Велин се завърта и удря и 13-годишната Християна. Момичето също загива на място. А двама от нейните приятели получават наранявания.

Днес сутринта близките на Християна и почернени роднини на жертви от войната по пътищата, поискаха справедливи наказания.

Съдебна охрана обаче отказа да допусне в залата всички протестиращи и спря тези, които нямат призовки за делото.

И спешни законодателни промени, които са им обещавани нееднократно, но към момента остават само обещания. По силата на които за причиняване на смърт на пътя да не се налагат условни присъди, да се наказва по най-строгия начин отказът на шофьор от даване на тест за алкохол и  наркотици след причинена катастрофа с жертви, по-бързо съдебно производство и най-вече – отговорност. От всички, които участват в движението по пътищата. За да бъде прекъсната черната статистика. Според която България е на първо място в Европа по брой на загинали при катастрофи. А за първите пет месеца на тази година жертвите от войната по пътищата са с 14-т повече, сравнено с 2022-ра.

Източник: БНР

Подобни публикации

Над 13% положителни тестове за Covid-19, смъртността се повишава

Димитър

ГДБОП: Африканци мамят българки, представяйки се за генерали от НАТО

Димитър

Изплатените средства по мярката 60 на 40 вече са над 1 млрд. лева

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy