БЪЛГАРИЯ

Протест на служителите в музеи и галерии

Служителите в музеите и галериите ще протестират днес. Част от тях ще останат затворени през целия ден, а други само за час. Причината – ниското финансиране на културните институции, предвидено в бюджета за тази година.

„Не убивайте българските музеи!“ е призивът, с който днес започва протестът, организиран от националната федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“.

„Принудени сме да пристъпим към тези действия заради някои необмислени изказвания на отговорни фактори по време на обсъжданията на проекта за бюджет в нашата област“, пишат от синдиката и задават въпроси към управляващите – какъв практически модел за оцеляване ще предложат на музеите, галериите и библиотеките при положение, че увеличението в бюджета за тяхното развитие би било съответно 5% и 9,2%; смятат ли, че тези пари ще им стигнат дори само да бършат прах на работните си места и как с подобни решения бедността в културата ще остане в миналото.

От синдиката твърдят, че допълните 12 милиона лева за подкрепа на държавните културни институти са само за проекти за музеите и галериите.

Източник: БНР

 

Подобни публикации

Сава Обрешков от София участва за първи път в Българската Коледа

Димитър

СРП образува досъдебно производство за закана с убийство, отправена спрямо Християн Пендиков

Димитър

Започва строителството на 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй“

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy