БЪЛГАРИЯ

Протест срещу домашното насилие посрещна депутатите

Плакати с надпис „Нито една повече“ посрещнаха депутатите на северния вход на Народното събрание. Заради зачестилите случаи на домашно насилие, граждански активисти за пореден път протестират с настояване за спешни законови промени.

Днес е денят, в който политиците могат да докажат, че искат не само на думи да спрат насилието, заявиха активистите, организирали акцията:

„Ние ще проследим дали ще гласуват и ще настояваме да гласуват, тъй като промяната за вкарване на дефиницията „интимна връзка“ е изключително важна. Жени като Дебора в момента не могат да потърсят закрила от този закон за домашното насилие, тъй като не е била в брак със своя насилник и не е била във фактическо съжителство с него. Нека първо днес гласуват на първо и след това на второ четене тези промени, за да може след това да продължим с останалите промени, като например вкарване на дефиниции в Наказателния кодекс за полово насилие – така нареченият „джендърбейсд вайлънс“, за престъпление от омраза, прекратяване на системността на домашното насилие.

Протестиращите настояват още и за отваряне на кризисни центрове за пострадали от насилие във всяка една област на страната, Националният съвет за превенция и защита от домашното насилие, обещан в закона, да започне да работи в кратки срокове, въвеждане на задължителни часове по сексуално образование в училищата, което да е превантивна мярка срещу сексуалния тормоз.

Източник: БНР

Подобни публикации

Строителният предприемач Велико Желев излиза от ареста срещу гаранция от 20 000 лв.

Димитър

ПП отново ще предложи Никола Минчев за председател на Народното събрание

Димитър

Илияна Йотова призова за запазване на университета в Тараклия

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy