ЗДРАВЕ

Противозачатъчни и кортикостероиди с повече тромбози от „АстраЗенека“

В Испания случаите на тромбози след ваксинация с „АстраЗенека“ са 0,65 на 100 000 ваксинирани, а при използването на противозачатъчни хапчета са между 50 и 120 на 100 000 жени годишно. Данните изнесе журналистката Джесика Мартин след детайлно проучване на страничните ефекти при ваксините и лекарствата.

На базата на тях тя прави извода, че дори използването на кортикостероиди е по-опасно от ваксината на Оксфорд, защото при тях се наблюдава по-голям риск от тромбози.

Изводите са на базата на официални данни, публикувани от испанската агенция по лекарствата и обобщени от Джесика Мартин в репортаж за държавната телевизия.

В него се казва, че до 21 март тази година в Испания са докладвани5 случая на тромбози, един от които е довел до смъртта на пациента, при поставени 985 528 дози от ваксината на „АстраЗенека“.

Лошият ѝ имидж предизвика объркване и страх сред хората и сега близо 2 400 000 души с първа доза не знаят дали да си поставят втора от същата или да я комбинират с „Модерна“ или „Пфайзер“, по примера на Франция.

Според Министерството на здравеопазването това също е вариант, но трябва да се изчака становището на експертите.

Световната здравна организация (СЗО) се дистанцира от комбинирането на ваксините с аргумента, че няма достатъчно данни за ефективността, а водещи имунолози изчакват клиничните резултати от Великобритания.

Според секретаря на Испанското дружество по имунология Кармен Камара обаче решението на Франция е „прибързано“ и „грешно“ за имунизационната кампания , тъй като още повече обърква хората. Тя не приема и предложението на здравния министър Каролина Дариас ваксинираните да останат само с една доза, защото така ефективността ще бъде около 70 % и след 3 месеца ще започне да намалява.

„За предпочитане е режимът да бъде завършен с „АстраЗенека“, вместо да се комбинира с други ваксини, докато не се получат повече доказателства за различните дози“, смята и водещият испански имунолог Алфредо Корел.

Източник: БНР

Подобни публикации

877 нови случая на коронавирус у нас при направени 13 190 теста

Димитър

Богдан Кирилов: Зелените коридори за ваксинация могат да продължат да функционират

Димитър

Препоръчват спиране на плановите операции в София, Кюстендил, Враца и Плевен

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy