ЗДРАВЕ

Проучване в САЩ: Ваксините на Pfizer и Moderna са ефективни срещу индийските варианти на Covid-19

Ваксините срещу Covid-19 на компаниите Pfizer и Moderna трябва да останат високо ефективни срещу два варианта на коронавируса, идентифицирани за първи път в Индия. Това показват резултати от ново изследване, проведено от американски учени и цитирано от агенция Франс прес.

Базираното в лаборатория проучване е проведено от Медицинското училище „Гросман“ на Нюйоркския университет и Медицинският център „Лангон“ на Нюйоркския университет и се счита за предварително, тъй като все още не е публикувано в рецензирано списание.

„Това, което установихме, е, че антителата на ваксината са малко по-слаби спрямо индийските варианти на коронавируса, но недостатъчно слаби, за да мислим, че ще има голям ефект върху защитната способност на ваксините“, заяви Натаниел Ландау за Франс прес.

Изследователите първо са взели кръв от хора, които са били имунизирани с някоя от двете иРНК ваксини, които са преобладаващи в Съединените щати и вече са поставени на повече от 150 милиона американци.

След това те са изложили тези проби в лабораторни условия на инженерни псевдовирусни частици, които са съдържали мутации в „шиповия“ регион на коронавируса, които са специфични за вариантите B.1.617 или B.1.618, открити за първи път в Индия.

Накрая получената смес е била изложена на лабораторно отгледани клетки, за да се види колко от тях ще се заразят.

Проектираните псевдовирусни частици съдържат ензим, наречен луцифераза, който светулките използват, за да светят. Добавянето му към псевдовируса дава възможност да се разбере колко клетки са заразени въз основа на измервания на светлината.

Като цяло за варианта B.1.617 те откриха почти четирикратно намаляване на количеството неутрализиращи антитела – Y-образни протеини, които имунната система създава, за да спре нахлуването на патогени в клетките. За B.1.618 намалението беше около три пъти.

„С други думи, някои от антителата вече не работят срещу вариантите на Covid-19, но все още имате много антитела, които действат срещу вариантите“, посочи Нед Ландау.

„Има достатъчно антитела, които работят, и ние вярваме, че ваксините ще бъдат силно защитни“, добави той, тъй като общите им нива остават много над тези, открити в проби, взети от хора, възстановени от инфекция с все още немутирал коронавирус.

Този вид лабораторно разследване обаче не може да предскаже как може да изглежда реалната ефикасност на ваксините срещи индийските вариант, като това ще трябва да бъде проучено чрез други изследвания.

Известно е, че коронавирусът се придържа към определен рецептор на човешките клетки, наречен ACE2, който се използва за навлизане в организма.

Екипът на Ландау показа, че индийските варианти са в състояние да се свържат по-плътно с този рецептор, подобно на други варианти, които предизвикват безпокойство. Това може да е свързано с повишената му преносимост в сравнение с първоначалния щам на Covid-19.

„Нашите резултати дават увереност, че настоящите ваксини ще осигурят защита срещу варианти, идентифицирани до момента“, заключи екипът.

Не се изключва обаче възможността да се появят по-нови варианти, които са по-устойчиви на ваксини, което само подчертава значението на широко разпространение на ваксинацията на глобално ниво.

Източник: БНР

Подобни публикации

1029 нови случая на Covid-19 у нас при 10 774 теста

Димитър

ВМА спира имунизацията по „зелените коридори“

Димитър

3146 са новите случаи на коронавирус

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy