ЗДРАВЕ

Проучване търси каква доза от коронавируса води до повторно заразяване

Във Великобритания започва ново проучване, при което млади хора, които вече са прекарали Covid-19, ще бъдат изложени за втори път на вируса, за установяване как реагира тяхната имунна система, съобщи Скай нюз. Това ще стане срещу заплащане.

Университетът в Оксфорд, който стои зад проекта, се надява да получи отговор на въпроса каква доза от коронавируса е нужна, за да се стигне до повторно заразяване.

Хора на възраст от 18 до 30 години, които по-рано са се заразили с вируса по естествен път, ще бъдат наети за проучването, като бъдат заразени повторно в напълно обезопасена среда.

Участниците ще бъдат карантинирани за 17 дни и за тях ще се грижат провеждащите опитите в болница и ще бъдат освободени когато те вече не представляват риск за останалите хора. На тях ще им бъдат изплатени по 5000 паунда за участието в опитите.

Последните изследвания показват, че вече прекарано заразяване може и да не защити напълно младите хора в бъдеще. Подобен експеримент в Съединените щати е показал, че 10% от участниците са се заразили отново.

Учените уточняват, че проучвания от този тип са играли ключова роля в намиране на най-добрата форма на лечение на редица заболявания, включително малария, туберкулоза, коремен тиф, холера и грип.

Източник: БНР

Подобни публикации

Д-р Гергана Николова: За да си върнем нормалния начин на живот, трябва да се ваксинират всички възрастови групи

Димитър

9874 са новите случаи на Covid-19 у нас, положителни са 22,5% от пробите

Димитър

С три месеца се удължава извънредната епидемична обстановка в България

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy