БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕ

Проф. Балтов: Ваксинираните с „АстраЗенека“ не трябва да имат притеснения

Първите втори дози от ваксината на „АстраЗенека“ трябва да започнат да се поставят след 15 април. Отклоненията се появяват само в първите 14 дни след ваксинация, каза пред Нова тв директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

Според него хората, които са били ваксинирани с „АстраЗенека“, не трябва да се притесняват, тъй като Европейската агенция по лекарствата говори за изключително малък риск.

100 души от над 25 милиона са получили тези странични ефекти, които все още не са доказани, подчерта той.

По думите му все още няма решение на хората с поставена първа доза от ваксината на „АстраЗенека“ да може да се поставя втора доза от РНК – ваксина:

„Институтът „Робърт Кох“ каза, че евентуално може би, ще се слага втора ваксина „Пфайзер“ за Германия, но това още официално още не е излязло. За България също още нямаме официални решения. Някои хора смятат, че виновник за тези изключително редки тромбози е аденовирусът, който е носител вектор всъщност. За мен има може би и други моменти, защото ваксината на „АстраЗенека“…в Европа те трябва да бъдат продавани на една изключително ниска цена. Аз лично, ако съм производител на тази ваксина, няма да имам никакво желание да я продавам на Европа, след като мога да я продам 7 до 8 пъти по-скъпо извън Европа“.

Източник: БНР

Подобни публикации

С лимон към кафето правите здравословна антиоксидантна бомба

Димитър

„Има такъв народ“ има свой вариант на актуализация на бюджета

Димитър

Радев: Въоръжените сили трябва в много по-бърз порядък да развият адекватни отбранителни способности

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy