БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ЗДРАВЕ

Проф. Балтов нахока Хекимян заради К-19 и даде страшна прогноза за края на месеца

За мен увеличението е заради неспазването на елементарни мерки, за които от повече от 6 месеца повтаряме – носете маски, спазвайте дистанция, мийте си ръцете. Лятото всички бяхме на открито и купоните бяха на открито. Това заяви шефът на „Пирогов“ в телевизионно интервю по повод пандемията у нас. 

„В магазините са с маски, в градския транспорт голяма част са с маски, но нека се разходим например и из вашето студио и из нюз рума“, обърна се проф. Балтов към Антон Хекимян и заяви: Сигурен съм, че половината са без маска. Водещият обаче се оправда, че те са в изолирана среда и не са обществено място.

„В заповедта на министъра пише, че трябва да се носят маски на закрити обществени места. Ако където работят 200 човека, не е обществено място. Дяволът чете Евангелието както си иска. Ако носим маски на закрито, заразените щяха да бъдем наполовина по-малко. Това е моя хипотеза. Може би трябва да се каже – когато има по-голям колектив. Това е нещо, което трябва да се препоръча. Не смятам, че ще накърни самочувствието на някой“, коментира проф. Балтов.

По думите му има голяма съпротива срещу мерките. „Вярвам, че 50% от хората не искат да спазват някакви мерки. Има конспиратори. Всички знаем, че има вирус. Тези, които са конспираторите, да кажат защо няма коронавирус“, призова шефът на „Пирогов“.

„Нали идеята е да предпазим хората, когато говорим по-меко. Няма как когато казваш едни точни данни и цифри да ти казват не е така и да ни казват: „Те минаха на другия бряг. Те не ни плашат и нищо не ни казват“, коментира проф. Балтов.

 

Той коментира и дискотеките . „Трябва ли да ходим всеки ден на дискотека. Има хора, които ходят. Повечето хора, които ходят там, са млади хора, които нямат усещането, че могат да навредят на другите“, заяви той.

„В момента сме в оранжевата зона. Ако хората продължат да се държат безотговорно, може да влезем в червената зона. Тогава Европа ще ни сложи в червения списък. Ще се промени доста статусът на България. Ще се ограничи движението, туризмът“, предупреди проф. Балтов и допълни: „За нашия живот тук в България ние имаме най-свободните мерки спрямо Европа. Най-вероятно ще се стигне до затягане на мерките. Мъчим се всичко да е в едни рамки, където хем да не вредим на хората, хем да се пазим“, заяви той.

Той не се ангажира с точни данни при какви цифри бихме влезли в червения списък, но предположи, че това ще е може би 5-6% на 100 000 на седмична база.

„Не смятам, че училищата бяха огнища на COVID-19, а по-скоро вирусът бе привнесен от почивките“, каза още директорът на „Пирогов“.

„До края на месеца моята прогноза беше 25 000, но гледам, че ще я минем и отиваме към 30 000“, прогнозира той.

„Прекалено малък е шансът за оцеляване на хората, които са интубирани и заразени“, допълни той.

В „Пирогов“ лекуваме с всичко, което имаме налично – кортикостероиди, имунна терапия. В „Пирогов“ имаме над 500 души, които бяха болни, повечето от тях бяха излекувани“. завърши той.

Източник: blitz.bg

Подобни публикации

Президентът Радев ще се кандидатира за втори мандат

Димитър

Откриха нов симптом за COVID-19

admin

Отвориха магазините в Гърция, повечето мерки остават

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy