БЪЛГАРИЯ

Процедура за получаване на данъчна отстъпка

Поради факта, че при обичайната схема на отпускане на заеми през първите години размерът на лихвата по заема е най-голям, трябва незабавно да използвате правото на данъчен кредит.

Преди 1 април на следващата година след отчетния период трябва да подадете годишна данъчна декларация в данъчната служба по местоживеене (например искате да получите данъчен кредит за 2011 г., след което декларацията се подава преди 1 април 2012 г.).

В данъчната декларация трябва да посочите размера на заплатите за цялата отчетна година и размера на данъка, който е бил преведен в бюджета. Както и сумите, основанията и подкрепящите документи за данъчната отстъпка (всички суми трябва да изчислите сами, но данъчната служба трябва да ви помогне при попълване на декларацията и извършване на изчисления).

Данъчната декларация се придружава от:

фотокопия на договора за заем и нотариално заверения договор за ипотека;

фотокопия на документи, потвърждаващи разходите, включени в данъчния кредит.

Ако ипотечен заем за апартамент е взет за период от повече от десет години, имате право да включите част от лихвата в данъчната отстъпка по новия заем след изплащане на главницата и % от предишния заем .

Можете да възстановите правото си да включите част от лихвите, платени по новия ипотечен заем, в данъчния кредит, без да спазвате сроковете, в случай на:

а) конфискация или принудителна продажба на кредитен апартамент на правно основание;

б) ликвидация на кредитен апартамент по решение на изпълнителен орган или местно самоуправление на правно основание;

в) унищожаване на апартамент или признаването му за негодно за обитаване поради непреодолима сила;

г) продажба на кредитен апартамент поради вашата несъстоятелност

Ако размерът на ипотечния кредит, който сте получили, надвишава сумата, похарчена за закупуване на апартамент, разходите включват сумата на лихвите, платени за използването на ипотечния кредит в частта, похарчена за предвидената цел.

Надяваме се тази статия да е била полезна за вас!

Източник: https://vsichki-krediti.com/

Подобни публикации

Илияна Йотова: Стабилно правителство трябва да продължи линията на служебния кабинет

Димитър

233 нови случая на коронавирус при 4628 теста

Димитър

Започва Рамазанът

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy