ЗДРАВЕ

Пулмолог: Много слабият и много силният имунитет са еднакво опасни

Пулмолог: Много слабият и много силният имунитет са еднакво опасни

– Ще може ли тази година да минем без затваряне на училищата за дистанционно обучение заради коронавируса?

– Не вярвам да има някакъв проблем, за да се стигне до затварянето им, особено ако спазваме противоепидемичните мерки извън учебните заведения.

Ако някой ви каже, че някое лекарство няма противопоказания, това не е лекарство, това е измама.

Тежките усложнения, които водят пациентите с COVID-19 до интензивните отделения, са засягането на кръвоносните съдове.

Има 4 вида коронавируси, които са с нас поне от 40-50 години.

– Д-р Симидчиев, защо са опасни фиброзата на белия дроб, затрудненото дишане, задухът и кашлицата?

– Това са най-честите симптоми, заради които човек търси медицинска помощ, затова е много съществено да има правилна диагноза още в самото начало и да насочим пациента максимално добре за терапия. Вместо той да се лута в системата, да има алгоритъм, по който да се насочи правилно, и аз го предложих на колегите. Важно е да се проследи дали процесът на затрудненото дишане се задълбочава с времето, за да можем да помогнем на пациентите и да не пропуснем някого. Същото важи и за това, което имаме, с коронавируса. Той нарушава част от функциите на белия дроб и предизвиква усещане за задух, характерно за това заболяване.

– Белият дроб ли е най-засегнатият орган от COVID-19?

– Той е мястото, откъдето вирусът влиза, и мястото, откъдето излиза. Не е най-засегнатият орган, защото това, което COVID-19 прави в най-голяма степен, е, че уврежда кръвоносните съдове и поради това заболяването са нарича вусколит. Може да засегне еднакво тежко белия дроб, сърцето, бъбрека и мозъка. Тоест това е едно системно заболяване, което влиза през белия дроб и атакува кръвоносните съдове. Тежките усложнения, които водят пациентите до интензивните отделения, са засягането на кръвоносните съдове. Когато мине в тях и продължи навътре, коронавирусът може да нанесе поражения на бъбрека и панкреаса и да предизвика диабет. Това е много коварен вирус, по-тежък е от грип и е достатъчно сериозен, за да му се обръща внимание. Затова, когато говоря по тази тема, казвам на хората, че не е никакъв проблем да сме на физическа дистанция и да носим маски, ако не можем да бъдем на дистанция. Нека спазваме тези мерки, те с нищо няма да ни навредят, а могат да помогнат да не се разпространява този вирус.

– С настъпване на грипната вълна ще се усложни ли ситуацията сериозно?

– Грипът и коронавирусът се разпространяват по един и същи начин, т.е. всички мерки, които са за COVID-19, биха оказали благоприятно въздействие и за предпазване от грип. Ако ние носим маски и спазваме дистанция, няма да имаме грипна епидемия, няма да имаме и респираторни вируси. Има 4 вида коронавируси, които са с нас поне от 40-50 години. Те не бяха обект на дискусия, докато не дойде този, който е много нов за човечеството и предизвиква по-тежко заболяване. Диагностицирахме го и започнахме да виждаме, че се разпространява много бързо и че част от хората боледуват много тежко.

– Ваксинирането срещу грипа ще помогне ли срещу коронавируса?

– Не, ваксинацията срещу грип няма да помогне срещу COVID-19, защото тя е много специфична и е срещу конкретно заболяване. То ще помогне единствено да не боледуваме от двете неща, ще извади единия от играчите извън играта. И двете заболявания са тежки, особено за рисковите пациенти. От грипа най-застрашени са малките деца до 5 г. и възрастните – над 65 г. За коронавируса преобладаващо са хората над 60 г. и особено с придружаващи заболявания като диабет и сърдечносъдовите.

Слава Богу, коронавирусът не засяга малките деца и по тази причина не съм особено притеснен за ситуацията в училищата. Те няма да се превърнат в нови огнища, а ще са място, откъдето ще се разпространява към останалата част от обществото. Те не са място, където ще се боледува тежко, защото там са събрани млади и здрави индивиди.

– Какво е вашето мнение за подсилването на имунитета?

– Имунитетът има златна среда, една разумна достатъчност. Твърде слаб имунитет е точно толкова лош, колкото и твърде силен. В единия случай имаме ниска защита на организма, предразполагаща към често боледуване, а в другия – алергии и автоимунни заболявания. При повечето хора е в златната среда и затова не бива да го бутаме в едната или другата посока. Ако се храним рационално, движим се достатъчно, не живеем в тежък стрес и не седим постоянно пред компютрите, имунитетът ни ще е достатъчно добър.

– Какво бихте казали за нашумялата руска ваксина срещу коронавирус?

– Нямам наблюдения върху нея, но имам общо съображение – за да бъде разрешена една ваксина, трябва да бъде изследвана за ефикасност, т.е. да върши работа, и за безопасност – дали не върши бели. Руската ваксина е добре изследвана за ефикасност, но не достатъчно по втория показател. Когато прилагаме ваксинация, не я предлагаме на 5 души, а на милиони хора. Затова рисковете за странични ефекти трябва да са напълно изключени. Няма как да са проучени редките странични прояви, ако е тествана върху 100-200 души. Причината да не е регистрирана в ЕС е само фактът, че няма достатъчно широк кръг изследвания за безопасност, нищо друго.

– Има ли вероятност и в ЕС да се появи тази година ваксина срещу коронавирус?

– Тази година не, подозирам, че дори и догодина ще бъде проблематично. Ако съм максимално оптимистичен, може към средата на 2021 г. да има ваксина. Този процес е много каменист, с дупки и завойчета, и не може да се предвиди кога ще се получи и дали ще е достатъчно ефикасна. И в момента не е ясно кой е имунитетът, който истински пази – дали е хоморален – с антитела, или клетъчен, за който трябва друг тип ваксина. Относно лечението – все още няма лекарствени продукти с доказано сигурно въздействие. В момента пациентите ги поддържаме и им помагаме сами да преодолеят болестта.

– А терапията с плазма не е ли достатъчно ефективна?

– Плазмата е един от малкото смислени подходи, защото това е вид пасивно пренасяне на имунитет от човек на човек. На преболедувал и оздравял ти му хващаш антителата и ги пренасяш на боледуващ в момента, един вид пасивно го имунизираш и ограничаваш вирусите в организма му. Но и този подход трябва да бъде прецизиран допълнително – при какви пациенти в каква доза, има ли противопоказания, защото няма медикамент, който да работи и да няма противопоказания. Ако някой ви каже, че някое лекарство няма противопоказания, това не е лекарство, това е измама.

– Какво бихте посъветвали личните лекари, които са на първа линия в битката с COVID-19?

– Да разглеждат всеки пациент, който влиза в кабинета им, като потенциална опасност да ги зарази и да се предпазват.

Д-р Александър Симидчиев е роден на 23 април 1962 година. Кариерата му започва от Специализираната болница за лечение на белодробни болести „Св. Пантелеймон” в Перник. Впоследствие е назначен като асистент в Университетска болница по белодробни болести „Св. София” в столицата. До 1996 г. работи в голяма компания за медицинска техника, от 2001 г. е продуктов мениджър в световноизвестна фармацевтична компания. Той е един от водещите пулмолози у нас, началник на отделение в МВР – болница в София. Преподава в Пловдивския медицински университет. Председател е на сдружение „Въздух и здраве”.

Участва с презентация за проблема с фибриозата (задуха, затрудненото дишане) в XII научна среща-обучение на Сдружението на обучителите и изследователите в България по обща медицина (СОИБОМ), която се проведе в Пловдив. Разговаряме с него за проблемите на белия дроб и имунитета в продължаващата пандемия от коронавирус.
Източник: Марица

Подобни публикации

Лавров: „Северен поток 2“ няма да увеличи европейската зависимост от руския газ

Димитър

1189 са новите случаи на коронавирус. Над 19% са положителните проби

Димитър

577 случая на коронавирус при 1424 PCR теста

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy