БЪЛГАРИЯ

Пускат движението в тунел „Витиня“

Около 12 часа днес се очаква да бъде пуснато движението в тунел „Витиня“ на автомагистрала „Хемус“ съобщават от Пътната агенция.

Ремонтът на съоръжението започна през 2017 година, след като е установено, че тръбата не отговаря на изискванията за безопасността на пътуващите.

Подобен ремонт на тунела не е правен от построяването му през 1984 г. След първоначалния оглед преди 4 години е установено, че ремонтът на тунела ще е много по-сложен от предвиденото.

Установени са кухини между първичната и вторичната облицовки и между тунела и планината. Стоманената армировка е била в състояние, в което носимоспособността ѝ е щяла да стане нулева и при съвсем дребно въздействие е имало опасност да се свлече цялата скална маса.

По време на ремонта за усилване на тунела и попълване на кухините е инжектиран специален бетонов разтвор през направени за целта 3000 отвора.

Извършено е укрепване на масива и тунелните облицовки, за което са изпълнени анкери с обща дължина около 72 км.

Всичките са инжектирани с близо 7000 литра циментов разтвор за всеки анкер.

Изградена е дренажна система и система за опасни разливи. В резултат от всички дейности тунелът вече е напълно сух и без течове.

В съответствие с европейските изисквания в най-дългия на тунел „Витиня“ у нас са пробити три напречни галерии, които да свързват двете тръби в случай на авария.

Източник: БНР

Подобни публикации

Протест пред МС иска затваряне на единствената ферма за норки у нас

Димитър

116 са новите случаи на Covid-19 у нас, починали са 4-ма заразени

Димитър

Намалява подкрепата за Covid ограниченията, растат съмненията за ефективността на ваксините

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy