ВАЖНИ СВЯТ

Путин обяви частична военна мобилизация

Президентът на Русия Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в телевизионно обръщение. Той аргументира решението си с необходимостта от защита на суверенитета и териториалната цялост на страната. Съответният указ е подписан и влиза в сила от днес.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу уточни, че се очаква да бъдат мобилизирани около 300 000 души.

Владимир Путин изтъкна, че руските войски в Украйна противостоят “не само на неонацистките формирования, но и на цялата военна машина на колективния Запад”.

„За защитата на нашата родина, нейния суверенитет и териториална цялост, за гарантирането на сигурността на нашия народ и на хората на освободените територии считат за необходимо да подкрепя предложението на министерството на отбраната и на генералния щаб за провеждането в Руската федерация на частична мобилизация.“

Путин подчерта, че мобилизацията засяга само гражданите, които са отбили редовната си военна служба и имат необходимите военни специалности и боен опит.

Руският президент добави, че ръководителите на предприятията от военно-промишления комплекс носят пряка отговорност за увеличаването на производството на оръжия и военна техника.

Освен това Путин увери, че Москва ще направи всичко необходимо за безопасното протичане на анонсираните вчера референдуми за присъединяване към Русия на Донецката и Луганската народна република и на Херсонска и Запорожка област в Украйна.

В заключение той обвини в ядрен шантаж някои представители на водещи страни от НАТО и предупреди:

„Нашата страна също разполага с различни средства за поразяване, а по някои компоненти – и по-съвременни от тези на страните от НАТО. При заплаха за териториалната цялост на нашата страна, за защитата на Русия и на нашия народ, безусловно ще използваме всички средства, с които разполагаме. Това не е блъф!“.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че руските сили в Украйна се бият със Запада. Той обясни, че частичната мобилизация ще се прилага за хората с предишен военен опит и уточни, че няма да се набират военнослужещи принудително или студенти.

По думите на Шойгу ще бъдат призовани 300 000 души или малко над един процент от 25 милиона души, които биха могли да бъдат мобилизирани: „Това действително са тези, които са служили, имат военноотчетна специалност, т.е. специалността, която е нужна днес във въоръжените сили и имат боен опит“.

В интервю за телевизия „Россия-24“ Шойгу заяви, че загубите на Русия в хода на войната в Украйна са близо шест хиляди души.

Реакции

Частичната мобилизация, наредена от президента на Русия Владимир Путин е знак за слабост, написа в Туитър посланикът на Съединените щати в Украйна Бриджит Бринк. По думите й Вашингтон никога няма да признаят претенциите на Москва за Крим. И ще продължат да подкрепят Украйна колкото е необходимо.

Външния министър на Великобритания Джилиън Кийгън смята, че казаното от Путин е притеснителна ескалация на конфликта, както и че неговите заплахи трябва да се вземат насериозно.

Според министъра на икономиката на Германия частичната мобилизация в Русия е лошо и погрешно развитие на събитията.

Източник: БНР

Подобни публикации

Акад. Ив. Миланов: Вече има 3 метода за лечение на късен стадий на Паркинсон

Димитър

Полуфинал на „Ролан Гарос“ е тенис мачът на сезона

Димитър

Радев постави въпроса за правата на гражданите на РСМ с българско самосъзнание

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy