ЗДРАВЕ

„Пфайзер“: Пероралното ни лекарство за Covid-19 може да е готово до 2022 г.

Главният изпълнителен директор на „Пфазйер“ (Pfizer) Алберт Бурла заяви във вторник, че изпитваното от компанията перорално антивирусно лекарство за лечение на Covid-19 при първи признаци на заболяването може да бъде готово до края на годината, „ако всичко върви добре“.

Говорейки пред бизнес телевизия CNBC, Бурла обясни, че компанията е постигнала напредък в клиничните си проучвания на лекарство с малки молекули и че очаква лекарствените регулатори да действат бързо, след като медикаментът бъде изцяло тестван. Той добави, че Pfizer ще информира обществеността за напредъка на лекарството „около лятото“.

Ако клиничните изпитвания вървят добре и Администрацията по храните и лекарствата (FDA) го одобри, лекарството може да бъде разпространено в САЩ до края на годината, посочи Бурла за предаването „Squawk Box“ на CNBC.

Здравните експерти отбелязват, че лекарство, приемано през устата, може да промени „правилата на играта“, тъй като хората, заразени с коронавируса, биха могли да го използват извън болниците. Изследователите се надяват, че лекарство срещу Covid-19 ще предотврати прогресирането на болестта и ще предотврати постъпването за лечение в болница.

Преди месец фармацевтичната компания Pfizer Inc започна ранен етап на изпитване в САЩ на перорална антивирусна терапия срещу Covid-19, която може да бъде предписана на пациенти при първите признаци на инфекцията. Кандидатът за антивирусна терапия на Pfizer, наречен PF-07321332, е протеазен инхибитор, който предотвратява репликацията на вируса в клетките.
Понастоящем ремдесивир на компанията Gilead Sciences е единственото антивирусно лекарство срещу Covid-19, одобрено в Съединените щати.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) е издала и спешно разрешение за интравенозната терапии на компанията Eli Lilly – бамланивимаб (bamlanivimab) самостоятелно и в комбинация с етезевимаб (etesevimab), както и комбинирана терапия на Regeneron.
В допълнение към разработваното лекарство, компанията Pfizer продължава да тества и ваксината си, разработена съвместно с немската BioNTech, при малки деца от 6-месечна до 11-годишна възраст. Ваксинирането на деца може да се окаже от решаващо значение за прекратяване на пандемията, твърдят служители на общественото здравеопазване и експерти по инфекциозни заболявания.

По-рано този месец Pfizer поиска от FDA да разшири спешната употреба на Covid ваксината и за юноши на възраст от 12 до 15 години, след като беше установено, че при проучването тя е 100% ефективна.

Бурла заяви пред CNBC, че е „много оптимистичен“, че FDA ще одобри използването на ваксината при юноши.

Източник: БНР

Подобни публикации

539 нови случая на коронавирус у нас, положителни са 12% от изследваните

Димитър

1349 са новите случаи на коронавирус у нас

Димитър

Кислородни концентратори в Областната болница в Ямбол

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy