СВЯТ

Първата за годината гореща вълна връхлита Кипър

Прогнозите са за 37 градуса максимална температура

Първата за годината лятна гореща вълна връхлита Кипър днес и утре. Пиковите стойности в двата дни се очаква да бъдат с до 6 градуса по-високи от обичайните майски температури. В язовирите в страната в момента има с 20% по-малко вода отколкото преди година.

35 градуса ще достигне температурата днес във вътрешността на острова, предупреди Метеорологичната служба. Според прогнозата на частна метеослужба живакът ще удари дори 37 градуса в двата горещи дни.

32 градуса се очакват по крайбрежието, а в планините – около 24 градуса.

Високите температури надхвърлят значително средните климатични стойности за май, които са около 29 градуса.

Към горещината се прибавя и очакваното повишено ниво на прах във въздуха, дължащо се на силни ветрове от Северна Африка.

Заради майските жеги в Кипър специалистите отново алармират за водния баланс на страната. Въпреки паднали в началото на месеца силни дъждове в момента язовирите на острова са запълнени до 67% от обема им, при 89% преди година.

Климатичните промени вече се усещат в Кипър, най-вече в селското стопанство. Екоминистерството пое координацията на усилията за разработване и прилагане на Национална стратегия за адаптиране към изменението на климата.

Източник: БНР

Подобни публикации

Първо официално появяване на Тръмп след края на мандата му

Димитър

ЕК дава България на Съда на ЕС по 3 процедури – за превозните средства, толтаксите и минералните води

Димитър

Изборът в чужбина

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy