БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ЗДРАВЕ

Първите ваксини срещу коронавируса пристигнаха в България

Първите 9750 дози от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ срещу коронавируса пристигнаха в България при всички изисквания за съхранение.

Още днес част от тях продължават от София за Пловдив и Бургас. А от утре започва ваксинацията – най-напред на медиците на първа линия.

Два кашона с ваксината, която ще бъде поставена за защита от коронавируса, пристигнаха малко преди 8 ч. сутринта днес на входа на в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) на бул. „Янко Сакъзов“ в София.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов потвърди, че ще бъде първият ваксиниран у нас. Той посрещна ваксините заедно с директора на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев и председателя на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов. Ангелов, че ваксините са придружени с всички необходими информационни материали.

„Оттук нататък започваме логистиката по разпределението на дозите-ваксини за българските граждани на територията на шестте региона в страната. След по малко от час тръгва първият лъч по посока Пловдив и Бургас. Аз ще бъда първият ваксиниран българин. А утре ще започне ваксинирането в три града на страната, синхронно – в София, Пловдив и Бургас. В зависимост от жителите ще бъдат разпределени ваксини около 4500 дози – различни количества за различните шест региона“, каза министърът.

Непрекъснато се увеличава броят на желаещите да се ваксинират, каза още проф. Ангелов.

Утре започва ваксинацията в няколко болници в София, Пловдив и Бургас.

Имунизацията в останалите региони ще започне на 28-и и 29 декември. Враца и Търново ще ги получат от София в понеделник.

Ръководителят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов добави, че през януари ваксините, доставени у нас, ще бъдат общо 62 500. Ще бъде организирана и разяснителна кампания в медиите още в дните между Коледа и Нова година.

Заради специалното съхранение на ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ бяха доставени фризери, откъдето необходимите дози ще бъдат изваждани часове преди имунизацията.

Това изисква и много точна организация на процеса на ваксиниране, което е доброволно и безплатно след информирано съгласие на всеки желаещ в амбулаторния лист, издаден от общопрактикуващия лекар след проведен преглед.

Кампанията за поставяне на ваксините започва утре едновременно във всички европейски страни.

В България най-напред се предвижда да бъдат ваксинирани медицинските работници, които са на първа линия в битката срещу Covid-19.

Изготвен е национален имунизационен план, който определя реда, по който се организира ваксинирането – лекари, медицински сестри, стоматолози, фармацевти от първа линия са първите, които ще получат доза.

От утре след тях служители в администрацията – ключови за функционирането на държавата, следват възрастните хора.

Ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ срещу Covid-19 се казва „Комирнати“ (Comirnaty).

Тази ваксина не трябва да се прилага на хора, алергични към активното вещество или някои от съставките на ваксината.

Имунизационната кампания се организира от регионалните здравни инспекции, а ваксините ще се слагат от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ и от регионални здравни инспекции. Както и от лекари в специализирани структури на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната, а също и от нарочно създадени за целта имунизационни мобилни екипи.

Източник: БНР

Подобни публикации

Облекчават част от противоепидемичните мерки в Гърция

Димитър

2198 са новите случаи на коронавирус

Димитър

Има надежда да бъде открита „черната кутия“ на падналия МиГ-29

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy