АВТО

„Пътна полиция“ съветва шофьорите на леки коли да избягват Искърското дефиле

Водачите на леки и лекотоварни автомобили по възможност да избягват Искърското дефиле като маршрут от София до Враца, Монтана, Видин и обратно, тъй като там трафикът ще е изключително интензивен от преминаваща товарни автомобили. Този призив отправиха днес от Пътна полиция.

Поводът е пренасочването от вчера на всички камиони над 10 тона през Искърското дефиле, докато е затворен главен път Е-79 между Ботевград и Мездра.

До 2 ноември като алтернативен път от товарните автомобили се ползваше и проходът „Петрохан“, но беше решено, че през есенно-зимния сезон той не е подходящ заради многото остри завои. „Дневник“ писа за проблемите по този маршрут още през лятото.

Очакванията са пътуването между София и Видин и обратно по обходни маршрути вместо по Е-79 да става до 15 декември. След тази дата ще може да се ползва традиционното трасе, където изграждането на разширението, целящо да превърне отсечката между Ботевград и Мездра в скоростен път, ще продължава встрани от пътя.

Освен „Петрохан“ шофьорите на леки и лекотоварни автомобили могат да ползват и третокласният път Ребърково – Лютидол и общинската пътна мрежа в село Лютидол.

При инспекция на разширението на пътя от Ботевград до Мездра през юни премиерът Бойко Борисов обяви, че всички планирани първоначално кръгови кръстовища са заменени с кръстовища на две нива с цел повишаване на пътната безопасност. Той допълни, че това оскъпява проекта с 15-20 млн. лв. и ще забави работата, но пък няма да „се изтрепят хората“.

Разширението на участъка от главния път E-79 между Ботевград и Мездра започна в края на миналата година. Срокът за изпълнение е две години и половина, като ако всички върви по график, в средата на 2022 година пътят трябва да бъде с две платна с по две ленти за движение в посока.

Източник: Дневник

Подобни публикации

Подходящите за зимата гуми са задължителни от днес

Димитър

Великобритания ще забрани предсрочно продажбата на нови бензинови и дизелови коли

Димитър

В ЕС търсенето на плъг-ин хибриди и електромобили скочи с над 200% за година

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy