БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Радев: Важно е да има доверие в изборния процес

Президентът Румен Радев заяви днес, че целта на консултациите му с извънпарламентарни формации е най-вече с обединени усилия да се търсят рационални решения за провеждането на тези избори, така че на първо място да се запази здравето на българските граждани, да се гарантира тяхното право на вот и от изключителна важност е да има доверие в изборния процес.

По думите му това доверие се изгражда с адекватни мерки, взети от държавата, както и механизми за предотвратяване на всякакви опити за манипулации на тези избори.

Радев заяви това на среща с представители на партия „Републиканци за България“ в рамките на продължаващите и днес консултации с извънпарламентарни политически сили преди предстоящите парламентарни избори.

От своя страна лидерът на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов посочи, че е изключително тревожно, че няма законодателна готовност и подзаконова нормативна уредба, която да регламентира провеждането на изборния процес, който да бъде защитен избирателят и да се гарантират конституционните права, за да упражни правото си на гласа.

„След протестите от лятото има изключително голямо недоверие към изпълнителната власт“, изтъкна Цветанов.

Цветанов посочи, че 28 март не е подходяща дата за провеждане на вота, но не защото политическите сили не са готови, а защото изпълнителната власт не е подготвена за провеждане на честни избори.

Той настоя за промени в Изборния кодекс, които да въведат гласуване по пощата за българите в чужбина, онлайн броене на бюлетините и равнопоставеност на всички партии в обществените медии по време на предизборната кампания.

„За всички нас е ясно, че трябва да има прозрачност и сигурност на изборния процес, но трябва да дадем възможност за добра конкурентна среда. Предлагаме да може времето в обществените медии – БНТ и БНР, всички политически партии, участвайки в изборния процес, да бъдат равнопоставени, защото обществената медия е функция на ангажимента на държавата за постигане на плурализъм“, каза Цветанов, който даде за пример БНР като медия, която осигурява плурализъм в интерес на всички.

За да се пресече купуването на гласове, Цветанов предложи ротация на всички директори на областни полицейски дирекции:

„Това ще даде възможност да се прекъснат зависимостите и определени други интереси, които определени хора на място биха могли да упражнят и да противодействат“.

Мярката беше определена от президента като продиктувана от опита на Цветанов, но изцяло в правомощията на изпълнителната власт:

„Това вече е изцяло в правомощията на изпълнителната власт. Трябва държавата да покаже, че наистина има амбиции да осигури равни възможности на всяка една партия и да пресече всякакви опити за манипулация и купуване на гласове“.

Радев отново настоя за по-бързото изготвяне и оповестяване на здравния протокол, за да бъде гарантирано здравето на всички, участващи в изборния процес.

Консултациите на държавния глава продължават със среща с „Алтернатива за българско възраждане“.

Президентът ще разговаря и с представители политическия проект „Ние, Гражданите“ и на партия МИР.

Вчера той се срещна с други четири извънпарламентарни формации, а през седмицата проведе консултации с Обществения съвет към ЦИК и ръководството на Националното сдружение на общините.

Консултациите започнаха на 5 януари с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и здравни експерти.

Източник: БНР

Подобни публикации

Започна ревкасинация в Сливенска област

Димитър

Депутатите приемат поправките, въвеждащи механизъм за контрол и разследване на главния прокурор

Димитър

Петър Москов е оправдан по делото за дарените ваксини от Турция

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy