БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Радев: Време е партиите да поемат отговорност

Според президента Румен Радев е време партиите да поемат политическа отговорност, защото този път те нямат право на грешка. Пред журналисти във Варна държавният глава съобщи още, че ще започне консултациите с парламентарно представените групи възможно най-бързо, но кога ще връчи първия проучвателен мандат зависи от партиите.

Президентът коментира и предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Мълчанието на прокуратурата по знакови скандали, свързани с корупция и харченето на публични средства дискредитира и самата прокуратура в лицето на главния прокурор, посочи Румен Радев:

„Неговата оставка (на Иван Гешев – бел. ред.)  ще бъде в полза на гражданското общество и на страната. Това оглушително мълчание за вихрещата са корупция на най-високи места в държавата, знаковите корупционни скандали, които обиколиха всички световни медии и дълбоко дискредитираха държавата; оглушителното мълчание за харчене на тъмно на милиарди публични средства, докато в същото време прокуратурата агресивно клеветеше неудобните на властта – това дискредитира и делигитимира и самата прокуратура в лицето на главния прокурор. Така че, това е закономерен резултат от всичко, случило се до момента“.

Връчването на проучвателния мандат за съставяне на правителство ще зависи от партиите, които трябва да поемат политическа отговорност, защото този път нямат право на грешка, заяви президентът.

Радев подчерта, че съставянето на успешен кабинет, който да се ползва с доверието на хората, изисква отговорност, усилена работа, откритост и конструктивен диалог. Държавният глава коментира и актуалната политическа ситуация в страната. По думите му служебното правителство изпълнява успешно задачата, която е поставил, за начало на демонтажа на порочния модел и оздравяване на държавността:

„Обществото ни очаква от партиите, които се обявиха срещу този порочен управленски модел, да представят ясна алтернатива, да представят диалог и конкретни решения, а не оправдания“.

Президентът коментира и скандала в спешната болница „Пирогов“ като подчерта, че случващото се там е показателен случай за системен проблем в българското здравеопазване.

„Това, което се случва в „Пирогов“, е показателен случай за системен проблем в нашето здравеопазване, който води до това здравеопазването да се превръща в бизнес и който изкривява, мога да кажа дори опорочава, отношенията лекар-пациент. Дали болниците трябва да са търговски дружества, е въпрос на българския законодател“.

Политическите партии трябва да влязат във диалог и да формират парламентарно мнозинство, заяви от своя страна премиерът Стефан Янев при посещението си в Балчик.

Държавният глава удостои с плакет „Св. Св. Кирил и Методий“ Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ във Варна

„Българските творци градят моралните устои на нашето общество. С техния свободен дух, отговорна позиция и смелост те печелят уважението и доверието на гражданите“, заяви държавният глава в Летния театър във Варна по повод 100-годишнината на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“. Президентът наблюдава със съпругата си Десислава Радева мюзикъла „Човекът от Ла Манча“ в изпълнение на Държавна опера – Варна. Посещението на държавния глава в града по случай годишнината на Драматичния театър бе планирано за месец март тази година, но тогава местните власти решиха да затворят всички театри и културни институции заради пандемията ден преди юбилейната постановка.

Източник: БНР

Подобни публикации

Черешова Задушница е

Димитър

Кубрат Пулев: Мачът за световната титла минава през победа над Чисора

Димитър

Още 17 550 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech пристигнаха у нас

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy