БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Радев: Крайно време е да спре антибългарската идеология в РСМ

Остро изказване по адрес на властите в Република Северна Македония направи президентът Румен Радев. Той заяви, че е крайно време антибългарската идеология, която се вихри в съседната държава, да спре.

Изявлението на държавния глава идва след като президентът и премиерът на Северна Македония се изказаха негативно за откриването в Битоля на български културен център на името на революционера Иван Михайлов, който според Стево Пендаровски и Димитър Ковачевски е сътрудничил на хитлеристкия режим.

Според президента Радев обаче тази риторика „съзнателно трови отношенията между двете държави и подрива пътя на Република Северна Македония към ЕС“.

Държавният глава заяви още, че политиците в съседната държава се опитват да градят идентичност на базата на фалшификациите на Комунистическия интернационал:

„И ако говорим за фашизъм, трябва да е ясно, че Иван Михайлов е човекът, който отказа на Хитлер да въвлече Македония в братоубийствена война с България. Не Иван Михайлов, а други хора след установяване на югославската диктатура в Македония избиваха и инквизираха десетки хиляди в концлагери само заради това, че решиха да продължат да се наричат българи, а не македонци. Ето това е истински фашизъм.“

Президентът повтори позицията си относно предоставянето на оръжие от страна на България за Украйна. Той е категоричен, че страната ни трябва да продължи да помага на всички хора, които търсят спасение от войната, като България ще продължи да помага на Украйна в рамките на своите възможности.

„Нека да е пределно ясно, че за разлика от други държави, които са далеч от конфликта, България има огромна диаспора, историческа. Ние имаме наши сънародници в Украйна, които в момента са в зоната на военни операции. Това изисква много внимателно и отговорно решение. Затова и аз отдавна заявих, че България следва да предостави средства за индивидуална защита.“

Коментарът на президента беше по повод решението, прието от външната комисия на Народното събрание – страната ни да предостави техническа помощ за самозащита на Украйна.

Източник: БНР

Подобни публикации

19-годишен, бягал от полицията, е предизвикал ПТП-то на бул. „Черни връх“

Димитър

ВСС обсъжда искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор

Димитър

Нов рекорд на Андреев, четирима българи в топ 300 на ранглистата

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy