БЪЛГАРИЯ

Радев очаква правителството бързо да действа по последствията от наводненията

Президентът Румен Радев, който е на посещение в засегнатото от наводненията село Каравелово, се срещна с бедстващи семейства и се запозна с пораженията. Той благодари на спасителните екипи от всички институции и служби за добрата работа по евакуирането на хората, вследствие на което не е допуснато да има жертви от стихията.

„Щетите са огромни след бедствието“, каза още държавния глава и призова аварийно-спасителни отряди да има не само в София, а и в други региони.

Президентът очаква бързи действия от страна на правителството, за да бъде оказана помощ на пострадалите райони, не само по отношение на инфраструктурата, но и за засегнатите домове на хората.

„Най-важното в момента е да продължи огледът на всички домове, така че да сме сигурни, че няма хора в риск, да има доставки на най-необходимото, на първо време на вода и на храна. И разбира се, при успокояване на обстановката, по най-бързия начин тук с местната власт да се описват щетите, за да може държавата да помогне с всичко каквото може“, каза още Радев.

Държавният глава бе категоричен, че заради зачестилите подобни инциденти, очевидно заради климатичните промени, ще трябва да се работи в посока на това да се подобри координацията между отделните институции. И може би да се създаде единно звено за в бъдеще.

„Но виждате какви са резултатите от климатичните промени. Не можем да си затваряме очите пред истината. Явно, знаем и отпреди, виждаме какво става сега, а и в бъдеще ще имаме подобни предизвикателства, така че трябва да се мисли в перспектива такива аварийно-спасителни отряди, както и дирекция по аварийно-спасителна дейност и превенция, като в София, трябва да има и в други центрове в България, да не кажа навсякъде“

Президентът допълни, че МВР ще гарантира обществения ред, за да няма кражби от пострадалите къщи. Бързо ще бъде свикана Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, за да се отпуснат средства за възстановяване на щетите.

От своя страна служебният вътрешен министър Иван Демерджиев каза, че е разпоредена проверка дали няма човешка вина, тъй като местните хора твърдят, че неправомерно е изсечена гората и това е спомогнало наводнението.

Около 200 са засегнатите домове в шестте пострадали от наводненията села в Карловско, но има вече временен мост между Богдан и Московец.

Критична е обаче ситуацията и в Трилистник каза главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

„Водите са на доста високо ниво 40-50 сантиметра, държим постоянна връзка с кмета. Засегнатите хора – 40 човека са изведени, няма пряка опасност за техния живот. Колегите от ВВС отново са готови с два хеликоптера незабавно да се намесят. Земеделският министър изпрати тежка техника, за да може да се възстанови или да се направят нови отвори на дигата, така че водата да се оттече. Три екипа наши има там, които са готови незабавно да реагират, но само тогава, когато водата се оттече. Иначе е безсмислено, ще бутнем къщите на хората.

Като цяло обстановката в страната е спокойна. Изключение правят община Карлово и Трилистник в момента.“

Източник: БНР

Подобни публикации

Борислав Сандов: Бащата на Кирил Петков е изразявал гражданска позиция за АМ „Струма“, няма шуробаджанащина

Димитър

Над 50 украински бежанци са пристигнали от Бургас в базата на БДЖ в Паничище

Димитър

Д-р Гергана Николова: При заразяване да не се изпада в паника

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy