БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Радев постави въпроса за правата на гражданите на РСМ с българско самосъзнание

След среща на четири очи с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски

Гостуващият в София премиер на Северна Македония Димитър Ковачевски беше приет днес и от президента Румен Радев.

Държавният глава изрази очакване повишеното доверие между София и Скопие да улесни работата по нерешените политически въпроси, които възпрепятстват началото на преговори на югозападната ни съседка за членство в Европейския съюз.

Заедно с работата по въпросите на икономическото сътрудничество, културата и образованието президентът Румен Радев очаква София и Скопие да обърнат внимание на нерешените политически въпроси между двете страни.

След среща на четири очи с премиера Димитър Ковачевски Радев постави въпроса за правата на гражданите на РСМ с българско самосъзнание и вписването им в конституцията на югозападната ни съседка:

„Вписването на тези македонски българи в конституцията, гарантирането на тяхното равноправие, редом с другите части от народи, ще даде кураж и възможност България да отвори вратата за началото на преговорите за членство. Заедно, разбира се, с тези механизми, които сме обсъждали и преди в пакета 5+1, вече 4+1, така че да имаме необратимост и ясни механизми, които да гарантират и премахване на езика на омразата и от двете страни.“

Премиерът Димитър Ковачевски отчете новата динамика в работата на двете страни:

„Ако успеем да решим, а успяваме да ги решаваме – както икономическите, така и другите проблеми от реалния живот, ние ще преодолеем политическите проблеми, а вие знаете, че аз лично се застъпвам за отстояване на равни права и равни възможности за всички граждани на Република Северна Македония“.

Българският президент се надява да има времеви график с краткосрочните задачи, които София и Скопие трябва да решат преди страната ни да даде „зелена светлина“ за начало на преговори с Брюксел на югозападната ни съседка.

Източник: БНР

Подобни публикации

Собственици на жилища искат помощ от държавата за технически паспорт на сградата

Димитър

Ротация на класовете за присъствено и дистанционно обучение

Димитър

Македонските българи до президента и премиера: Никакви отстъпки на Скопие

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy