БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Радев призова за международно разследване на зверствата в Украйна

Президентът Румен Радев отново призова за бързо и независимо международно разследване за зверствата на руската агресия в Украйна. Държавният глава разговаря с украинския външен министър Дмитро Кулеба и подчерта, че София ще продължи да подкрепя Киев според възможностите си:

„Имаме пълна готовност да продължим програмата, която започнахме през 2014 година и прекъснахме поради Covid-кризата, за лечение и възстановяване на украински военнослужещи. Следим с тревога развитието на бойните действия и на растящия брой цивилни жертви. Знаете, че призоваваме за бързо, ефективно, независимо международно разследване за цивилните жертви и зверствата по време на войната и най-строго наказване на всички извършители. Особено сме загрижени и за хода на настоящите военни действия и заплахата за цивилното население. Точно в зоните на военни операции попада и многобройната българска диаспора. Аз се надявам, че вашата страна прави всичко възможно, за да минимизира риска за живота на цивилните граждани на българското национално малцинство“.

Дмитро Кулеба благодари за ясната позиция на България за европейската интеграция на Украйна:

„Ние, разбира се, дадохме отговор на въпросниците на Европейската комисия. Европейската комисия в момента ги разглежда и ще даде своя отговор и ясната позиция на България по този въпрос е много важна. За това говорихме вчера с министъра“.

След срещата с радев министър Кулеба пристигна в НС. Той проведе среща с председателя на парламента Никола Минчев. По-късно той ще бъде изслушан в Комисията по външна политика на закрито заседание. След него се очаква Кулеба и председателят на Външна комисия Венцислава Любенова от ПП да дадат съвместно изявление.

Източник: БНР

Подобни публикации

„Държавен вестник“ публикува списък с лекарства, предписвани на Covid болни

Димитър

Недоволство от липсата на Бойко Борисов в Народното събрание

Димитър

Лекарка от Свиленград загуби битката с коронавируса

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy