БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Радев: Служебното правителство ще служи на България

В пещерското село Радилово, където участва в тържество, посветено на 145-тата годишнина от Априлското въстание, Радев потвърди, че изборите ще се проведат на 11 юли:

„Служебното правителство, като всяко друго служебно правителство, ще служи на България – това е негов дълг и право по Конституция. Датата е 11 юли за изборите! Не мога да разпусна Народното събрание преди 11 май, защото, по Конституция, трябва да се спазят тези „ не повече от два месеца“. Ако го разпусна в петък или в понеделник, както се настоява, означава, че изборите отиват на 4 юли, а Централната избирателна комисия не може да подготви изборите за 4 юли, защото няма да има време – тези 60 дни цикъл“.

Че парламентът ще бъде разпуснат, съобщи президентът Румен Радев, след като от БСП му върнаха третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.
По-рано днес държавният глава започна консултации с парламентарно представените партии за състава на новата Централна избирателна комисия. Единствената кандидатура за председател на ЦИК – Красимир Ципов от ГЕРБ, бе отхвърлена от повечето партии. Комисията ще започне работа на 11 май.
В Радилово президентът поднесе цветя пред Паметника на трите поколения и отправи приветствие към жителите и гостите на населеното място.

“На място като днешното, пред този паметник и хора като вас, човек се усеща българин. Разбира и преосмисля какво значи свобода, дълг, чест и достойнство“, заяви президентът и подчерта, че на 6 май отново ще отдадем почит към българските воини, които с живота си са извоювали свободата на България.

„Убеден съм, че осъзнавате огромната отговорност да предавате спомена за героичния пример на вашите предци през Априлското въстание през поколенията, обърна се президентът към жителите на Радилово. „Подвигът, извършен от вашите предци, тяхната смелост, храброст, непокорство, техният избор – по-добре достойна смърт, отколкото живот в робство – те нямат измерение. Тяхната саможертва се нарича днешна свободна България“, подчерта в своето слово президентът.

По късно в Пещера се проведе тържествена заря-проверка, посветена на празника на града, който официално е на 6-ти май. В приветственото си слово президентът Румен Радев заяви:

„В навечерието на светлия християнски празник Георгьовден, нека не забравяме да почетем паметта на хилядите знайни и незнайни български войни и герои, отдали живота си, за да ни има днес нас тук, на този площад, за да я има България! Да осъзнаем, че ние сме в огромен дълг пред нашите предци, в нашите решения, в нашето служение на България“.

Източник: БНР

Подобни публикации

България няма да се поддаде на рекет и да плаща за газа в рубли

Димитър

Над 100 ваксини са приложени на деца и младежи от 12 до 18 години в област Сливен

Димитър

1029 нови случая на Covid-19 у нас при 10 774 теста

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy