ЗДРАВЕ

Разбиране на респираторния синцитиален вирус (RSV): причини, симптоми и лечение

Респираторно-синцитиалният вирус (RSV) е често срещан вирус, който може да причини сериозни респираторни инфекции при хора от всички възрасти. Това е водеща причина за респираторни заболявания при малки деца и е причина за значителна заболеваемост и смъртност при възрастни хора. В тази статия ще разгледаме причините, симптомите и лечението на RSV.

 

Причини

RSV се причинява от вирус, който инфектира дихателните пътища. Той е силно заразен и може да се разпространи чрез контакт със заразени хора, замърсени повърхности или по въздушни капчици при кашляне и кихане. Вирусът може да оцелее на повърхности в продължение на няколко часа и може да се предава чрез директен контакт със заразени хора или предмети.

 

Симптоми

 

Симптомите на RSV могат да варират от леки до тежки и в зависимост от възрастта и здравословното състояние на заразеното лице. В повечето случаи вирусът причинява симптоми, подобни на настинка, като:

 

 • Хрема или запушен нос
 • Кашлица
 • Възпалено гърло
 • Треска
 • Хрипове
 • Недостиг на въздух
 • Умора

 

При малки деца и по-възрастни хора, RSV причинява и по-тежки симптоми като:

 

 • Бързо или затруднено дишане
 • Висока температура
 • Цианоза (синкав оттенък на кожата и ноктите)
 • Дехидратация
 • Раздразнителност или летаргия
 • Лошо хранене при кърмачета

Важно е да се отбележи, че RSV може да причини тежки респираторни инфекции, особено при високорискови групи, като недоносени бебета, по-възрастни хора и хора с отслабена имунна система.

Диагностика

 

Ако се подозира RSV, вашият лекар може да назначи вземане на проба, с тампон през носа или гърлото или от слуз от дихателните пътища. Пробата ще бъде изследвана за наличие на RSV вирус. Кръвни тестове и рентгенови лъчи на гръдния кош също могат да бъдат извършени, за да се оцени тежестта на инфекцията.

 

Лечение

 

Няма специфично лечение за RSV и повечето хора се възстановяват от инфекцията без медицинска намеса. В някои случаи могат да се предписват антивирусни лекарства, за да се намали тежестта на симптомите и да се предотвратят усложнения. Тези лекарства са най-ефективни, когато се прилагат рано в хода на инфекцията

Ако симптомите на RSV са тежки, може да се наложи хоспитализация. Кислородната терапия, интравенозните течности и механичната вентилация могат да се използват за подпомагане на дишането и предотвратяване на усложнения.

 

Профилактика

Най-добрият начин за предотвратяване, е да практикувате добра хигиена и да избягвате близък контакт със заразени хора. Честото миене на ръцете, покриването на устата и носа при кашляне или кихане и избягването на близък контакт с болни хора, може да помогне за намаляване на риска от инфекция.

Съществува и ваксина за предотвратяване на инфектиране при високорискови групи, като недоносени бебета и деца с хронични белодробни или сърдечни заболявания. Ваксината се прилага като месечна инжекция по време на сезона.

 

Заключение

 

RSV е често срещан респираторен вирус, който може да причини сериозни респираторни инфекции, особено при малки деца и възрастни хора. Важно е да сте наясно със симптомите и да потърсите медицинска помощ, ако вие или ваш близък развиете тежки симптоми. Добрите хигиенни практики и избягването на близък контакт със заразени хора, могат да помогнат за намаляване на риска. Ако сте във високорискова група, говорете с вашия лекар за получаване на RSV ваксина за защита срещу вируса.

Източник: https://azcare.bg/news/sezonat-na-respiratorno-sincitialniya-virus-rsv-predstoi

Подобни публикации

2537 са новите случаи на коронавирус

Димитър

53 са новите случаи на коронавирус у нас

Димитър

Под 100 са новите случаи на коронавирус, 3,18% са положителните проби

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy