БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Разпети петък е

Днес за православния свят е Велики петък.

Този ден е спомен за страданията, несправедливата присъда, разпятието и кръстната смърт на Иисус Христос. Тези събития са в основата на особените църковни служби днес.

Сутринта се изнася за поклонение Светата Плащеница, която символизира положения в гроб Спасител.

Привечер с нея около храмовете се прави шествие по време на Христовото Опело.

През целия ден храмовите камбани бият траурно. Църквата съпреживява скръбния, но спасителен ден на Христовото разпятие и смърт. Врачанският митрополит Григорий, обясни:

„Разпети петък е денят, в който се извършва това нечувано и невиждано в историята дело човешко – човеците разпънаха своя Спасител, своя Изкупител. Той беше предаден, осъден, бичуван, подиграван, хулен и по пътя към голгота носеше тежкия си кръст и там, на Голгота, беше разпнат между двама разбойници, като злодей. Там, на кръста, предаде душата си за спасението на човешкия род. Той проля кръвта си на кръста заради всички нас“.

Сутринта, на Богослужението, с четива и песнопения, се пресъздават страданията и погребението на Христос. За поклонение се изнася Светата плащеница – символ на положения в гроба Спасител. Вечерта, около нея се извършва Опело Христово. Погребението на спасителя се ознаменува с лития около храма, след което Плащеницата се внася в олтара и се полага на престола, който е символ на Христовия гроб.

В навечерието на празниците, ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, са извършили 1 438 проверки за спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност в храмовете в страната. Предприети са и мерки за осигуряване на обществения ред по време на богослуженията за Великден, като около храмовете ще бъде засилено полицейското присъствие.
От МВР напомнят, че употребата на пиротехнически изделия в близост до църквите е забранена.

Източник: БНР

Подобни публикации

НОЩ препоръча постепенно разхлабване на Covid мерките

Димитър

Само 9% положителни проби, но болничните пациенти с Covid-19 растат

Димитър

Преговори между „Пристанищна инфраструктура“ и „Лукойл Нефтохим-Бургас“

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy