БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Разпети петък, християните съпреживяват Христовите страдания

За православните християни днес е Велики петък. Това е денят, който припомня за страданията, несправедливата присъда, разпятието и кръстната смърт на Иисус Христос. Тези събития са в основата на особените църковни служби днес. Сутринта в храмовете се изнася за поклонение светата Плащеница, която е символ на положения в гроб Спасител, а привечер края нея се извършва Опело Христово.

През целия ден на Велики петък храмовите камбани бият траурно. Църквата съпреживява скръбния, но спасителен ден на Христовото разпятие и смърт.

Врачанският митрополит Григорий:

„Разпети петък е денят, в който се извършва това нечувано и невиждано в историята дело човешко, а именно човеците разпънаха своя Спасител, своя изкупител. Той беше предаден, осъден, личуван, подиграван, хулен и по пътя към Голгота носеше тежкия си кръст и там на Голгота беше разпнат между двама разбойници като злодей, там на кръста предаде душата си за спасението  на човешкия род. Той проля кръвта си на кръста заради всички нас“.

Сутринта на богослужението с четива и песнопения се пресъздават страданията и погребението на Христос. За поклонение се изнася Светата Плащеница – символ на положения в гроб Спасител.
Вечерта около нея се извършва Опело Христово.

Погребението на Спасителя се ознаменува с лития около храма, след което плащеницата се внася в олтара и се полага на престола, който е символ на Христовия гроб.

Източник: БНР

Подобни публикации

Съдът отхвърли иск за реституция на бившия турски конак в Дупница

Димитър

Четирима наши боксьори на ринга в Краков днес

Димитър

Над 280 загинали и 2000 ранени след земетресението в Турция

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy