ЛЮБОПИТНО

Как да се подготвим за регистриране на фирма

Създаването на фирма често се асоциира с ново начало, нови възможности и нови дейности. Колкото и вълнуващ да е този етап, той неизбежно носи и доза отговорност, неизяснени въпроси и комплексни процеси, особено ако за първи път влизате в света на бизнеса от страна на управител или собственик. Една от първите стъпки, които често се свързват с липса на информираност и дори затруднения, е регистрацията на фирма. 

 

Днес ще споделим с вас какви са основните неща, които трябва да имате предвид и стъпките, за които трябва да се подготвите за успешна регистрация на фирма, както и какво следва след това. 

Какъв е процесът по регистрация на фирма?

На първо място е необходимо да вземете решение относно типа дружество, което искате да регистрирате. Вашата нова фирма би могла да е ЕООД, ООД, ЕТ или АД, в зависимост от избраната дейност и структура. Всеки вид дружество носи своите особености и индивидуални характеристики. Добре е да се запознаете подробно с всеки вид отделно, за да имате представа относно кой тип дружество пасва най-добре на вашите планове за бизнес. 

Подготовка на документи за регистрация на фирма

Следващата стъпка е да се погрижите за необходимите документи за регистрация на фирма. Отново, в зависимост от избрания тип дружество, задължителните документи ще са различни. Ето какво ще ви е необходимо за регистриране на ЕООД или ООД:

 

  1. Учредителен акт/Дружествен договор
  2. Протокол-решение на едноличния собственик/Протокол от учредително събрание
  3. Образец от подписа на управителя/управителите
  4. Декларация по чл. 141, ал. 8 от ТЗ
  5. Декларация по чл. 13, ал. 4 от ЗТР
  6. Удостоверение за внесен в банка капитал/Вносна бележка за внесен капитал
  7. Квитанция за платена държавна такса

 

Ако пък решите да минете през процеса на регистрация на фирма ЕТ, необходимите документи са сравнително по-малко на брой и процесът е по-лесен и бърз.

 

Задължителните документи в този случай са:

 

  1. Декларация по чл. 57 и чл. 58, ал. 2 и ал. 4 от ТЗ
  2. Нотариално заверен образец от подписа
  3. Декларация по чл. 13, ал. 4 от ЗТРРЮЛНЦ

Такси по регистрация на фирма 

Всеки тип дружество има определени такси при регистрация. Освен държавни такси, добре е да имате предвид и адвокатски хонорар за специалисти, които ви помагат през процеса. Регистрирането на ЕООД и ООД дружества изисква такса от 110 лева. Това е таксата, когато Агенцията по вписвания получи документите директно на хартиен носител. Можете да се възползвате и от онлайн опция и да подадете документите по електронен път. Таксата за тази услуга е 55 лева и е често предпочитана за тези, които се чувстват комфортно в дигиталния свят. 

Регистрация в Търговски регистър 

Чудесно, вече сте попълнили необходимите документи и сте платили таксите за регистрация. Време е да регистрирате вашата фирма в Търговския регистър към Агенцията по вписвания. Това се случва чрез заявление, което може да бъде попълнено и подадено от управителя на фирмата или адвокат, който е упълномощен за това. Можете да упълномощите нотариално и трето лице, което може да извърши регистрацията вместо вас. 

Какво следва след регистрацията на фирма?

След като сте завършили успешно регистрацията на вашата фирма, НАП автоматично получава известие и информация от Агенцията по вписвания. За да започне официално дейността на вашето ново дружество е необходимо да бъде регистриран първият приход или разход чрез фактура. След първия фактуриран приход или разход, фирмата има 7-дневен срок за пускане на декларация до НАП за стартиране на дейност. 

 

Тази стъпка също задължава и управителя да се осигурява, както и да се погрижи за назначаването на персонал на трудов или граждански договор и за неговото месечно осигуряване. 

 

След като фирмата вече официално функционира, тя се нуждае от касов апарат, в случай, че получавате плащания в брой или откриване на разплащателна сметка ако получавате пари по банков път или други онлайн платформи. Необходимо е да се погрижите за счетоводството и финансовите отчети на фирмата, да следите внимателно срокове за подаване на документи и отчети, както и за други фактори. Например, осигурете фирмен печат на вашето дружество, помислете за необходимостта от регистрация по ДДС, създайте лого и се регистрирайте като администратор на лични данни. 

 

Регистрацията на фирма и стъпките след това изискват сериозна подготовка и информираност. Съветът към всички, които тепърва регистрират първата си фирма, е да потърсят помощ и съвет от специалист, който може да направи процеса по-лесен и приятен. Изберете доказан партньор, който да гарантира вашата сигурност и тази на бъдещата ви фирма.

Подобни публикации

Какво могат да ни разкажат 10 тона римски гвоздеи

admin

Как се връзва тениска?

admin

Как да вземем потребителски кредит онлайн, разказват Cashio.bg

admin

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy