ЗДРАВЕ

Редките случаи на тромбози след ваксинация с „АстраЗенека“ са по-често при млади жени

Редките случаи на тромбози след ваксинация с препарата на „АстраЗенека“ се забелязват само след първата доза и по-често при млади жени, които вземат контрацептиви. Това обясни пред БНТ директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев:

„Тромбозите стават само при първата игла, при втора игла няма описани тромбози. На три милиона една тежка тромбоза, на три милиона ваксинирани, но се случват при жени, млади жени, във фертилна възраст, жени, които взимат контрацептивни средства и нещо много интересно, колегите в Германия, вчера разговарях с колеги от Федералната република, забелязват, че рискът е когато жената е в овулация и получи първата инжекция от „АстраЗенека“. Това си е едно ново заболяване, което аз наричам имунна тромбоза, това е следствие на имунната система“.

Проф. Тодор Кантарджиев потвърди, че през месеците май-юни в България ще пристигнат достатъчно количества РНК ваксини, с помощта на които ще може да се постигне колективен имунитет.

Източник: БНР

Подобни публикации

Учени обясниха на кой етаж трябва да живеем, за да сме здрави

Димитър

Ваксините от Pfizer не дойдоха заради лошото време

Димитър

Лекарка от Свиленград загуби битката с коронавируса

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy