СВЯТ

Рекорден брой затворници във Франция

Хроничната пренаселеност на френските затвори вероятно ще се задълбочи още повече. Страната постави нов рекорд по брой на затворниците в затворите си – в момента зад решетките се намират 74 513 души – с 2446 повече в сравнение с миналата година., предаде БГНЕС като се позова на Евронюз.

Затворниците са с 15 818 повече, отколкото през лятото на 2020 г., когато пандемията от Covid доведе до драстичен спад в броя им.

Общата запълненост на затворите в момента е 122,8%, а в следствените затвори, където се държат под стража чакащите съдебния си процес и хората с кратки присъди, тя е 146,3%.

Тази пренаселеност означава, че 2 478 затворници трябва да спят на матраци на пода. Те са били 872 на 1 юли 2022 г. и само 422 преди три години.

Франция е една от страните с най-лоши показатели в Европа и през януари 2020 г. беше остро критикувана от Европейския съд по правата на човека за „структурната“ пренаселеност на затворите си. Тя беше осъдена отново на 6 юли.

След избухването на бунтовете, последвали смъртта на Нахел, тийнейджър, убит от полицай в Нантер, на 27 юни, правителството призова за „твърд“, „бърз“ и „систематичен“ отговор.

Според данните, публикувани от министъра на правосъдието, повече от 742 души са осъдени на лишаване от свобода.

Асоциацията Observatoire international des prisons (OIP) заяви, че пренаселеността на затворите може да се влоши през следващите няколко месеца с наближаването на Олимпийските игри, докато властите си поставят за цел „нулева престъпност“.

Според статистиката на затворническата администрация през последните 30 години броят на кратките присъди е нараснал значително. Времето, прекарано в ареста, също се е увеличило, като от средно 8,6 месеца през 2006 г. е нараснало на 11,8 месеца през 2020 г.

Източник: БНР

Подобни публикации

Принц Хари обвини таблоидите, че са хакнали гласовите му съобщения, когато е бил тийнейджър

Димитър

Руски съд призна Навални за виновен по обвинения в измама

Димитър

Десетки убити от полицията на протестите в Казахстан

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy