БЪЛГАРИЯ

РЗИ: Негодна за пиене е водата в две населени места във Варненско

Водата в две населени места във Варненско, каптаж и обществена чешма са извън нормите. Това показва седмичният мониторинг на РЗИ-Варна.

Влошени микробиологични показатели има водата в с. Пчелник. Отчетените колиформи са 36 КОЕ/100 мл, при норма – 0 КОЕ/100мл.

Каптаж „Изворите” в с. Любен Каравелово е с 9 КОЕ/100 мл, при норма 0 КОЕ/100 мл.

Над нормите по химични показатели е водата в с. Аврен, където са измерени нитрати 85 мг/л, при норма 50 мг/л.
С нитрати над нормата е и водата от „Хаджийска чешма” в провадийското село Чайка. Там нитратите са 100 мг/л, при норма 50 мг/л.
Не са установени заболявания, предавани по воден път от така изготевените анализи на водата в тези райони, съобщават още от Здравната инспекция.

Издадени са предписания за предприемане на мерки за регулиране на дезинфекцията на питейната вода с оглед постигане на съответствие с изискванията на наредбата. Издадено е предписание до кмета на община Провадия за поставяне на табела: „Водата съдържа нитрати >50 мг/л” на местна обществена чешма „Хаджийска чешма” в с. Чайка.

РЗИ-Варна препоръчва питейната вода със съдържание на нитрати повече от 50 мг/л да не се ползва за пиене и приготвяне на храна от следните уязвими групи от населението: бременни жени, кърмачки, кърмачета, хора със заболявания на храносмилателната система и панкреаса. Кметовете на общини следва да уведомят по подходящ начин консуматорите и общопрактикуващите лекари.

Източник: БНР

Подобни публикации

Православната църква почита паметта на Свети великомъченик Мина

Димитър

Президентът ще участва в откриването на учебната година във Висшето училище по телекомуникации и пощи

Димитър

Петков каза пред Шолц условията за РСМ, канцлерът настоя за съгласие за старт на европреговори

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy