БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕ

РЗИ София търси контактните лица от КСНС

РЗИ София все още проучва и се свързва с контактните лица от Консултативния съвет по национална сигурност.

Според Заповед от 2020 г. преболедувалите до три месеца преди да са контактни не подлежат на карантина. Това поясни директорът на РЗИ София Данчо Пенчев:

„Няма да бъдат прилагани различни мерки, изключая тези, които важат в България. След приключване и събиране на тази информация, тогава мога да ви кажа със сигурност, че ще бъдат издадени предписания. Освен официални лица, има и други хора, които са присъствали като консултанти, като помощен персонал“.

Облекчения при карантинираните може да има, ако са с бустерна доза, уточни държавният здравен инспектор Ангел Кунчев:

„В момента проверяваме какъв е имунният статус, така че в зависимост от това кой какъв имунен статус има, има ли бустер или не, ще бъде поставен под различен срок на карантина“.

Днес се очаква да бъде издадена заповед, която намалява срока на карантиниране на заразените от 14 на 10 дни, а на контактните – от 10 на 7 дни. Има вероятност присъствалите на КСНС да бъдат карантинирани според новата заповед.

„В мига, в който видя заповедта и откога влиза в сила, тогава мога да ви отговоря, сега мога само да гадая“, заяви Пенчев.

„На практика, зависи от това кога ще има бъдат връчени предписанията, кога те ще бъдат уведомени, че са под карантина. Ако вземем решението и въведем тези по-съкратени срокове, ги постави, те ще са по новите правила, разбира се, ако е по-рано – обратно. Аз мисля, че може би те ще успеят да влязат в новите срокове“, допълни Кунчев.

Източник: БНР

Подобни публикации

Масов бой със стотици в Казанлък, арестувани са трима

Димитър

Лекарствата на първа линия за епилепсия не трябва да изчезват от пазара

Димитър

КЗК глобява „Лукойл“ със 195 млн лева

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy