ВАЖНИ СВЯТ

Риши Сунак: Абсолютно погрешно е да ме обвиняват за бюджета на училищата

Британският премиер Риши Сунак заяви, че е „абсолютно погрешно“ да го обвиняват за съкращаването на бюджета за ремонт на училищата. Това става на фона на разрастващия се скандал със затварянето по съображения за сигурност на училища, строени с газобетон, чийто срок на годност е изтекъл.

Джонатан Слейтър, постоянен секретар в Министерството на образованието за периода 2016-2020 година, обвини Риши Сунак, че като министър на финансите през 2021 година е свил наполовина бюджета за въстаноняване на до 50 училища годишно. Снощи Риши Сунак реагира с думите, че „едно от първите неща, които е направил като министър на финансите при първия му преглед на разходите през 2020 година е да обяви нова десетгодишна програма за възстановяването на 500 училища. Той добави, че 95% от 22 000 училища в Англия „няма да бъдат засегнати“ от кризата с газобетона и че по-голямата част от училищата, които все още очакват решения за тяхната съдба, ще бъдат известени през следващите седмици.

Британското правителство обаче е изправено пред въпроса как е позволило отдавна установена опасност при използването газобетон да доведе до внезапното затваряне на повече от 100 училища точно преди началото на учебната година, което прави почти невъзможна мисията директорите или да осигурят алтернативни сгради или да преминат към онлайн обучение. Напрежението около училищата вече е толкова високо, че министърът на образованието Джилиън Кийгън, която цял ден даваше интервюта за медиите, се изпусна и изпсува в ефир, когато се опита да обясни, че вместо да ѝ бъде изразена благодарност за всичко, което се опитва да направи, тя е обвинявана. Кийгън по-късно се извини.

Източник: БНР

Подобни публикации

Гърция премахва ограничителните мерки за ваксинираните срещу Covid-19

Димитър

Пет партии в НС вкарва „Маркет линкс“ при избори днес

admin

Изследват се над 100 потенциални медикамента за лечение на Covid-19

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy