БЪЛГАРИЯ

Росен Бъчваров: Над 90% от гражданите одобряват предварително попълнените данъчни декларации

Над 75% от декларациите съдържат само две приложения – за доходи от трудов договор и хонорари

Над 75% от декларациите съдържат само две приложения – трудов доход и хонорари, които вече са предварително попълнени, така че могат да бъдат прегледани и потвърдени, поясни пред БНР говорителят на НАП Росен Бъчваров. По думите му „повечето хора няма да имат затруднения да прегледат и потвърдят тези данни“.

При новия момент в тазгодишните декларации, касаещ продажбите в интернет, трябва да се направи преценка дали става дума за търговия или за продажба на лични вещи. Критерият – ако човек види данни за наложен платеж, трябва да прецени дали е продал лични вещи – мобилен телефон, телевизор, фотоапарат или колело например.

Тогава тези данни могат да бъдат премахнати с натискането на един бутон. Трием ги, когато продаваме личните си вещи. Ако обаче търгуваме, се занимаваме с това системно, по занятие, с цел купуваме, за да препродаваме, тогава отнасяме тези данни в съответното приложение на данъчната декларация и плащаме данък.“

Друг нов момент в данъчната кампания тази година са данните за продажби на автомобили, които са били собственост на декларатора по-малко от година. НАП разполага с такава информация от Пътната полиция, затова и данните са налични в декларациите. Важно уточнение тук е, че данък се дължи в случаите, когато продажна цена е по-голяма от покупната.

Всяка предварително попълнена информация в данъчните декларации може да бъде коригирана – да бъде изтрита, да се допълва, уточни Росен Бъчваров.

Мнозинството от анкетираните граждани – над 90%, одобряват предварително попълнените данъчни декларации, допълни говорителят на НАП. Миналата година над 90 на сто от декларациите на физическите лица са били подадени по интернет.

Издаването на ПИК за електронен достъп до услугите на приходната агенция е безплатно, припомни Бъчваров.

Относно подкрепата на бизнеса с оборотен капитал като антикризисна мярка, която бе възложена за изпълнение на агенцията, Росен Бъчваров посочи, че това е непривична роля на НАП, но в момента „нещата се движат доста интензивно“. Към момента отказите се движат в диапазона между 7 и 8%.

Източник: БНР

Подобни публикации

Около 700 души с трансплантации не са приоритетно ваксинирани срещу Covid

Димитър

Два пътни инцидента със загинали в Ловешко за денонощие

Димитър

Въвеждат нови мощности в „Топлофикация – Перник“

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy