БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Румен Радев: Безопасността е ключова за развитие на зимните спортове и туризма

Зимният туризъм в България е имал най-силната година от всички, следени досега, като ръстът на туристите в зимните курорти спрямо миналата година е 24%, а спрямо най-силния сезон – 2019-2020 година e 9%. Това обяви президентът Румен Радев при откриването на „Академия по планинска медицина“ в Университетска болница „Лозенец“. По думите му е ключово страната ни да осигури възможно най-доброто ниво за безопасност при развитието на зимните спортове и зимния туризъм.

„Наблюдава се много отблизо процесът. След дълги дни и нощи на преговори, подготовка на документи и на обосновки, най-сетне вчера приключи окончателно процедурата и България има договор за доставка на шест броя хеликоптери за спешна медицинска помощ по въздуха и това вече е необратим факт. Първият хеликоптер ще пристигне през декември тази година, вторият – през юни следващата година, и така по два на година до 2026 година“.

Президентът каза още, че е обявена и обществена поръчка за два хеликоптера на лизинг:

„За да не чакаме първия хеликоптер чак декември, а втория – чак юни, за да може тези хеликоптери да дойдат с екипажи и да започнем още – надявам се, ако поръчката е успешна, ако няма традиционното българско обжалване – от лятото на тази година ние вече да имаме два хеликоптера, които да започнат не само да работят, но с тях да изграждаме и да усъвършенстваме тази сложна система“.

Източник: БНР

Подобни публикации

От днес зелен сертификат ще се издава и на преболедували Covid

Димитър

До 4 млн. лв. по Плана за възстановяване за модернизация на материалната база в училищата

Димитър

Православната църква отбелязва Богоявление, имен ден имат над 133 хиляди българи

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy