БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Румен Радев: България и РСМ могат и трябва заедно да разрешат отворените въпроси в двустранните отношения

Президентът Румен Радев поздрави колегата си Стево Пендаровски по случай държавния празник на Република Северна Македония Илинден – Ден на републиката, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В поздравителния си адрес българският президент отбелязва, че тази година се навършват 120 години от Илинденско-Преображенското въстание – величаво и знаково събитие от общото историческо и културно минало на България и РСМ. Целта и саможертвата на героите на Илинденско-Преображенското въстание е един от мостовете през времето, свързващи двете държави и техните граждани, подчертава българският държавен глава.

„Отражението на идеалите за свобода, равенство и братство на нашите предци днес припознаваме във фундаменталните права, залегнали в основата на Европейския съюз, към който искрено желаем да се присъедините“, посочва Румен Радев. Държавният глава изразява подкрепата на България за усилията на РСМ за цялостно изпълнение на критериите за членство, както и на всички поети ангажименти и постигнати договорености по пътя на Република Северна Македония към ЕС.

В поздравителният си адрес Румен Радев посочва още, че контактите между хората от двете страни са важен път към изграждане на искрени добросъседски отношения. Българският президент подчертава, че постигнатите между България и РСМ договорености за съвместно отбелязване на паметни за общата ни история събития предоставят отлична възможност за сближаване. „Убеден съм, че заедно можем и трябва да разрешим отворените въпроси в двустранните отношения, което се очаква от нашите граждани и е в името на общото ни бъдеще в Обединена Европа“, заявява още българският държавен глава в поздравителния си адрес.

Източник: БНР

Подобни публикации

Удължен е срокът на проверката за гражданството на Кирил Петков

Димитър

Нов рекорд на Андреев, четирима българи в топ 300 на ранглистата

Димитър

Топлото и ветровито време увеличи производството на ток от слънце и вятър

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy