БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Румен Радев за убития полицай: Безпрецедентен случай, да се извика за обяснения посланикът на Турция

Президентът Румен Радев определи убийството на българския граничен полицай като безпрецедентен случай, при който от територията на съседна държава се стреля по български униформен.

Държавният глава очаква Министерството на външните работи да извика за обяснение турския посланик, а случаят да бъде изяснен чрез съвместно разследване на двете държави.

„Да поискаме обяснение, да поискаме и пълно разследване – дори съвместно такова, но този случай категорично трябва да бъде установен. Да са ясни причините, да е ясен виновника, да има възмездие, да има и необходимите предприети мерки“, настоя държавният глава от Египет, който е на посещение там за участие в 27-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP27).

Радев не коментира решението на Софийската военно-окръжна прокуратура да повдигне обвинение на заместник-командира на авиобаза „Граф Игнатиево“ заради трагичния инцидент с падналия МиГ-29 край Шабла преди 17 месеца, при който загина пилотът – подполковник Валентин Терзиев. Припомни обаче, че военната авиация е високорискова, а отбранителните ни способности зависят най-вече от подготовката на личния състав.

„Това е нещото, което не чух от нито един народен представител по време на дебата за оръжието в Украйна и за изтребителите Ф-16. Как един не се намери да коментира не просто оръжията?! Най-важното е хората – те са факторът, който води до това дали можем надеждно да се защитаваме“.

Утре президентът продължава политическите консултации с четвъртата парламентарна партия – „Възраждане“. Радев се надява партиите да оценяват даденото им допълнително време, предвид необходимостта от формиране на редовно правителство.

„Надявам се, че партиите изпълняват това допълнително дадено време предвид необходимостта от редовно правителство възможно най-скоро. Очаквам това да бъде оценено, диалогът да бъде възстановен, и да има конструктивни преговори между партиите, допълни Радев. Нека не стигаме до хипотеза за избори през януари или февруари“, призова още президентът.

Отговори и на призива на ГЕРБ президента да има активна роля във формирането на кабинет:

„Аз не участвам в коалиции, те трябва да участват в коалиции“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Българи са на полуфинал в Европа по футбол

Димитър

Шампионът Сърбия в група с Германия и Канада за ATP Cup

Димитър

Правителствена делегация ще бъде приета от папа Франциск

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy