БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Румен Радев каза, че България е пред дилема по отношение на РСМ

Европейската перспектива на Република Северна Македония (РСМ) няма алтернатива и е стратегическата цел на нашата държава и нашето общество. Това заяви президентът Румен Радев на национална конференция на тема „Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония“.

Държавният глава подчерта, че в момента сме изправени пред дилема:

„Как да направим така, че възможно най-бързо да започнат преговорите, да дадем съгласие за начало на преговори на РСМ за интеграция в ЕС, като в същото време поставим ясна бариера пред войнстващия македонизъм, защитим правата на македонските българи и отстоим нашата история, култура и идентичност“.

Форумът е под патронажа на държавния глава и е организиран от Института за исторически изследвания при Българската академия на науките и Македонския научен институт.

Конференцията е в памет на Гоце Делчев, -днес се навършват 119 години от гибелта му. Участниците във форума почетоха паметта му с минута мълчание.

Източник: БНР

Подобни публикации

Борисов: След 3 седмици разхлабваме ограниченията

Димитър

Петър Витанов: Съдебни искове към производителите на ваксини не трябва да забавят доставките

Димитър

3328 са новите случаи на Covid-19 у нас

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy