БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Румен Радев каза, че България е пред дилема по отношение на РСМ

Европейската перспектива на Република Северна Македония (РСМ) няма алтернатива и е стратегическата цел на нашата държава и нашето общество. Това заяви президентът Румен Радев на национална конференция на тема „Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония“.

Държавният глава подчерта, че в момента сме изправени пред дилема:

„Как да направим така, че възможно най-бързо да започнат преговорите, да дадем съгласие за начало на преговори на РСМ за интеграция в ЕС, като в същото време поставим ясна бариера пред войнстващия македонизъм, защитим правата на македонските българи и отстоим нашата история, култура и идентичност“.

Форумът е под патронажа на държавния глава и е организиран от Института за исторически изследвания при Българската академия на науките и Македонския научен институт.

Конференцията е в памет на Гоце Делчев, -днес се навършват 119 години от гибелта му. Участниците във форума почетоха паметта му с минута мълчание.

Източник: БНР

Подобни публикации

Румен Радев поздрави Еманюел Макрон по повод преизбирането му за президент

Димитър

Първите пет електробуса от Китай пристигнаха във Варна

Димитър

Омбудсманът иска Covid добавките към пенсиите да не се удържат от частни съдебни изпълнители

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy