БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕ

Русенски ортопеди приложиха нов метод за лечение на тежка фрактурa

За първи път в България русенски ортопеди приложиха нов метод за лечение на тежка фрактурa на коляното, който съкращава с месеци възстановителния процес за пациентите.

Новият метод за лечение на тежка фрактура в областта на коляното е приложена за първи път в русенската Клиниката по ортопедия и травматология от доц. Йордан Андонов. Пациентката е 53-годишна жена, която е счупила коляното си при падане по стъпала, но имала и остеопороза.

Предизвикателството за лекарите в този случай било, че раздробяването на костта е било силно изразено поради остеопорозата и то в трудната за достъп задна част на коляното. Това наложило не само да се намести фрактурата, но и да се извърши т. нар. „остеопластика“, която представлява присаждане на кост на мястото на счупването и фиксиране на наместването с иновативен имплант, обясни доц. Андонов и допълни:

„Тоя метод позволява ранно раздвижване, не може да бъде сравнен с алтернативен, защото ако имаше по-лесен алтернативен, ние щяхме да го използваме, естествено. Целта е не самоцелно да си усложняваме оперативната дейност, а да постигнем достатъчна стабилност, за да може пациентът да се възползва от това“.

Този метод на работа в ортопедията се прилага за първи път в страната, а пациентката вече е на домашно лечение в рехабилитационен процес.

Източник: БНР

Подобни публикации

1925 нови случая на коронавирус у нас при 13 695 теста

Димитър

1277 са новите случаи на коронавирус, излекувани са 2908

Димитър

Мощите на св. Стилиан Пафлагонийски ще бъдат внесени в параклиса на центъра за деца с онкологични заболявания

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy