ВАЖНИ СВЯТ

Руски съд решава за искането за замяна на условната присъда на Навални с ефективна

В Московския градски съд започна съдебното заседание за промяна на присъдата на опозиционера Алексей Навални от условна на ефективна.

Началото на заседанието беше обявена в 11ч. местно време, но започна със закъснение от около 20 минути.

Алексей Навални беше конвоиран от предварителния арест „Матроска тишина“ до съдебната зала.

В залата са адвокатите на Навални Олга Михайлова и Вадим Кобзев, съпругата му Юлия, журналисти от печатни медии и представители на двайсетина чуждестранни дипломатически мисии.

Началникът на Московското управление на Федералната служба за  изпълнение на наказанията съобщи, че Навални многократно е нарушавал условната си присъда от три и половина години лишаване от свобода и поиска тя да бъде заменена с ефективна.

Достъпът до съда е блокиран от полицията.

В района бяха задържани повече от 120 души, сочат данни на правозащитната организация ОВД-Инфо.

Вчера прокуратурата обяви, че ще подкрепи искането за замяна на условната присъда с ефективна с аргумента, че Навални многократно е нарушавал наложената му мярка за неотклонение „подписка“.

През 2014 г. той беше осъден на три и половина години затвор с петгодишен изпитателен срок за присвояване на финансови средства на компанията „Ив Роше“.

Европейският съд по правата на човека обяви присъдата за произволна и необоснована, а Русия изплати на Навални компенсация за нарушаване на правото му на справедлив процес. Въпреки това президиумът на руския Върховен съд отказа да отмени присъдата.

Източник: БНР

Подобни публикации

Путин осъди „колективните усилия на Запада да унищожи европейската система за сигурност“

Димитър

В САЩ ще тестват на бременни ваксината „Пфайзер/Бионтех“

Димитър

КЕВР: Предстои значително поскъпване на парното и топлата вода

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy