БЪЛГАРИЯ

Ръст на депозитите, потребителските и ипотечните кредити

Кредитен консултант: Кризата е по-благосклонна към богатите, но хората не вземат рискови кредити

„Общата сума на депозитите нараства сериозно и вече гони 60 млрд. лева, но спестяват хората със средните и високите доходи, а при хората с по-малки депозити се вижда, че те вече са изтеглени и похарчени“. Така коментира ситуацията със заемите и спестяванията ни в „Преди всички“ Тихомир Тошев, кредитен консултант.

„Има ръст на хората с над 1 милион лева и се оказа, че кризата е по-благосклонна към богатите и към тези, които могат да управляват добре парите си и да печелят, но за масовия българин не е така“.

По думите на Тошев размерът на потребителските кредити не се увеличава, но сме изтеглили повече потребителски кредити – ръстът е с 5 на сто. Като се теглят кредити за ремонт на дома, заради работата вкъщи и пандемията.

С 12 на сто повече ипотечни кредити отчитаме тази година и те са лидерът в ръста на кредитите заради това, че българинът търсеше нов дом, като се търсят и купуват по-големите домове, а също се отбелязва и интерес към купуване на къщи в близост до града.

Всички кредити, които бяха изтеглени тази година, бяха добре премислени и хората не правят рискови крачки, защото има несигурност за това кога ще приключи пандемията“.

Тошев посочи още:

Лихвите по кредитите не са се увеличи тази година, разсрочените кредити на домакинствата са само 2 млрд. лева при общо раздадени над 25 млрд. лева“.

Тошев заяви още, че не се увеличават краткосрочните заеми, българинът продължава да се опитва да се справя със собствени спестени средства, което е и правилното поведение.

„Намаляват покупките на нови автомобили, но се купуват нови мебели“.

Тошев коментира също, че последните години са се повишили таксите в банковите клонове – основно на такси за обслужване.

Източник: БНР

Подобни публикации

Близо 200 000 къса контрабандни цигари откриха на ГКПП „Капитан Андреево“

Димитър

Валентин Николов ще участва в конкурса за ново ръководство на БЕХ

Димитър

Терминал за разплащане е откраднат в „Люлин“

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy